Mircea Cărtărescu kapja a Thomas Mann-díjat
Vissza

Mircea Cărtărescu kapja a Thomas Mann-díjat

Mircea Cărtărescu kapja idén a Thomas Mann-díjat, a hírt az író jelentette be a Facebook-oldalán.

„Nagy izgalommal fogadtam a hírt, hogy nekem ítélték idén a Thomas Mann-díjat, az egyik legjelentősebb német irodalmi elismerést. Hálás vagyok a díjért a zsűrinek, a bajor akadémiának és Lübeck városának” – olvasható a bejegyzésben. 

A Müncheni Bajor Szépművészeti Akadémia és Lübeck városa által odaítélt, Thomas Mannról elnevezett irodalmi díj 25 ezer euróval jár, a kitüntetést november 17-én adják át a lübecki színházban.

„Az elmúlt négy évtized során Mircea Cărtărescu a román irodalom legmeghatározóbb hangjává vált. Verseskötetei, regényei, elbeszélései, esszéi, a szokatlan, romantikus regénytrilógiája, a Vakvilág (Orbitor) révén beírta magát a világirodalomba” – derül ki a bírálóbizottság indoklásából. 

Mircea Cărtărescu 1956. június 1-jén született Bukarestben, 1980-ban diplomázott a Bukaresti Egyetem Román Nyelv és Irodalom Karán. 

Költő, prózaíró, esszéista, irodalomkritikus és publicista, akinek a neve nem csak irodalmi körökben ismert a német nyelvterületen, esszéi, aktuális témákról írt állásfoglalásai a Neue Zürcher Zeitung, a Frankfurter Allgemeine Zeitung vagy a Berliner Zeitung napilap hasábjain is megjelentek.

2014-ben megjelent a Vakvilág (Orbitor) című trilógiájának harmadik kötete is német fordításban, a Paul Zsolnay Kiadónál, 2015-ben pedig megkapta a Lipcse városa által odaítélt, az európai népek közötti megértés díját. 

Művei német, olasz, francia, spanyol, lengyel, svéd, bolgár és magyar nyelven is megjelentek, és számos hazai és külföldi irodalmi díj kitüntetettje.  

(Borítókép forrása: Mircea Cărtărescu Facebook-oldala)

„A Thomas Mann-díjat először 2010-ben adták át, akkor Christa Wolf író kapta a kitüntetést, 2013-ban pedig Jan Assmann nyerte el. A Bajor Szépművészeti Akadémia 2008-ban keresztelte át 15 ezer euró díjazással járó nagy irodalmi díját Thomas Mann-díjra, ezzel azonban felbőszítette Lübeck városát. Lübeck ugyanis azonos nevű, 10 ezer eurós díját 1975-ben alapította a Nobel-díjas író születésének századik évfordulója alkalmából. A lübecki kitüntetést háromévente ítélték oda. A két intézmény végül közös díj alapításáról döntött, amelyet 2010-ben nyújtottak át első ízben”, olvasható a litera.hu-n.

KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Babérkoszorús örökség: családi ...
Egyenesbe kerülhet a kerékpárutak ...
Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3