Mínusz 21 fok Bodzafordulón. A napokban enyhül az idő
Vissza

Mínusz 21 fok Bodzafordulón. A napokban enyhül az idő

Megdőlt az idei tél hidegrekordja Kovászna megyében: ma hajnali 5 óra 30 perckor a bodzafordulói meteorológiai állomásnál mínusz 21,6 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Viorica Ienea szolgálatos meteorológus szerint igen szeszélyes volt az időjárás ezen a télen, jelentős hőmérséklet-ingadozásokkal.

- Általánosságban felmelegedési tendencia észlelhető. Lesznek még fagyos, hóviharos időszakok, de nem olyanok, mint amilyenek egykor voltak. Én 40 éve dolgozom a meteorológiai állomásnál, de eddig sosem volt plusz 13-14 Celsius-fok télen – jegyezte meg.

Az elmúlt években a kedden jegyzettnél alacsonyabb hőmérsékleti értékeket is mértek Bodzafordulón: 2015. január 8-án például mínusz 34,6, 2017. január 10-én pedig mínusz 32 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékletét 2005. február 8-án mérték Kovászna megyében, akkor mínusz 35,8 Celsius-fok volt Bodzafordulón, ilyen alacsony hőmérsékleti értékre 1939 óta nem volt példa.

Enyhül az idő

A következő napokban enyhül az idő az ország majdnem minden régiójában, a csúcshőmérsékletek 4-8 Celsius-fok körül alakulnak, és két hétig nem valószínű csapadék, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) ma közzétett, kéthetes időszakra érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben az időszaknak megfelelően alakul a hőmérséklet: a nappali csúcsok 0 és 5, az éjszakai hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 4 Celsius-fok körül alakul. Kivételt az első három éjszaka képez, amikor mínusz 12 és mínusz 10 Celsius-fok körüli értékek várhatók. Csapadék nagyon kevés valószínűséggel várható a következő két hétben.

A hegyvidéken az időszak kezdetén jegyzett mínusz 8 fokról 4 fokig melegszik fel a levegő január 10-ére. A többi napokon 0 és 2 Celsius-fok körül alakulnak a nappali maximumok. Az első három éjszakán mínusz 12 és mínusz 8 fok között alakulnak a minimumok, ezt követően pedig, az időszak végéig mínusz 7 és mínusz 4 fok között. Csapadékra az első napon, illetve január 9. és 12. között lehet számítani.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ