Mintegy 150-180 ezren tüntettek Bukarestben a kormánypártok mellett
Vissza

Mintegy 150-180 ezren tüntettek Bukarestben a kormánypártok mellett

A kormánypártok melletti szolidaritási, valamint az ügyészségek és titkosszolgálatok visszaélései ellen, az úgynevezett párhuzamos állam ellen szervezett ma tüntetést Bukarestben a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE). Mintegy 150.000-180.000-en gyűltek össze a Victoria téren, egyes hírügynökségek szerint több százezren.

A tüntetők az ország több településéről érkeztek, szervezetten, buszokkal és különvonatokkal, a szervezők kérésére a többség fehérbe illetve népviseletbe öltözött. A tér egy részét elkerítették a felszólaló politikusoknak. Megjelent a tüntető tömeg előtt: Liviu Dragnea PSD elnök, Viorica Dăncilă miniszterelnök, Gabriela Firea bukaresti főpolgármester, valamint Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Rovana Plumb miniszterek és több parlamenti képviselő is. A beszédek alatt sokszor

“Szabadságot! Szabadságot!” skandáltak, a tüntetőknél levő táblákon olyan feliratok voltak, mint: “A demokrácia szabadságot jelent, nem lehallgatásokat!", “Megálljt a sztálini pereknek!". Felszólalt  Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke is, aki szerint az elmúlt tíz év visszaéléseiért Traian Băsescu,  Klaus Iohannis, valamint "bérenceik", Laura Codruţa Köveşi és Florian Coldea felelősek.

A demonstráció előtt kisebb lökdösődés alakult ki a karhatalmi erők és néhány tucatnyi ellenzéki aktivista között. Utóbbiak azt állították, hogy a DNA-főügyész leváltását elrendelő alkotmánybírósági döntés óta minden estére érvényes területfoglalásuk van a Victoria-térre, amit a PSD nagygyűlés szervezői és Bukarest szociáldemokrata főpolgármestere nem tartott tiszteletben, amikor a szombat esti nagygyűlést "rászervezték". A csendőröknek végül erőszak nélkül sikerült távozásra bírniuk őket. Az Agerpres arról is beszámolt, hogy kétszáz lejre bírságolt meg a csendőrség egy személyt, aki szidalmazta a Victoriei téren, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által a 'visszaélések ellen' szervezett nagygyűlésen résztvevőket. Az illetőt bekísérték a rendőrségre, miután a szervezők felszólítására nem volt hajlandó elhagyni a helyszínt. 

A tüntetés kevéssel este tíz óra után véget ért, a tér hamar kiürült.

(Borítókép: Mediafax)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vincze Loránt: Románia kettős mércét ...
Gergely Balázs: legszebb álmainkon is ...
Kovács Arnold: a Szent ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ