Minőség nélküli dübörgés
Vissza

Minőség nélküli dübörgés

Beszélhetünk román gazdasági csodáról? Nehezen. Még akkor sem, ha tavaly 7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye 2016-hoz képest, és ezzel a lehető legoptimistább forgatókönyv igazolódott be. A növekedés részben a kedvező nemzetközi konjunktúrával, részben a hazai kormányzati politika gazdaságserkentő intézkedéseivel magyarázható. A 7 százalékos növekedés fő hajtóereje továbbra is a fogyasztás volt. Azt gondolták sokan, hogy a lakosság vásárlóereje nem nőhet már tovább a 2016-os 13 százalék fölötti kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése után, de a valóság rácáfolt erre, és a kiskereskedelem tavaly is 10 százalékkal bővült.

Az ipar csak másodhegedűs volt ebben a történetben annak ellenére, hogy az elmúlt nyolc évben a legjobban teljesített, az ipari termelés 8 százalékkal bővült. Ez annak tulajdonítható, hogy az eurózóna ismét jól teljesít, a járműexportra alapozó hazai iparnak jócskán voltak megrendelései Nyugat-Európából. Ezt az eredményt beárnyékolja, hogy az ipar hozzáadott értéke továbbra is elég alacsony, így nagyon sok importált áruból dolgozunk amolyan összeszerelő országként. Ahhoz, hogy ez változzon, többet kellene költeni a kutatásra és az innovációra, hiszen Románia elveszti versenyképességét, amit a viszonylag olcsó és jól képzett munkaerő szavatol. Ez a két jellemző mítosszá kezd válni, hiszen a bérek folyamatos növekedésével már nem vagyunk annyira olcsók, ráadásul az oktatási rendszer csődje és az elvándorlás miatt a jól képzett munkaerő is hiánycikké vált.

{Tovább olvasható még 378 szó.}
A gazdasági növekedést fékezte az építőipar, amelynek termelése 5,4 százalékkal csökkent főleg a közberuházások elmaradása miatt. Ha az építőipar is hozzájárult volna a gazdaság növekedéséhez, akkor akár 10 százalékos, kínai léptékű növekedésről is beszélhetnénk. De az is megbecsülendő lett volna, ha például a fogyasztás helyett az építőipar lett v
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Győztek a kolozsvári fiúk! Megnyerte az ...
Pedro Almodóvar legújabb filmjét ...
Kitartó havazással beköszöntött a tél ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ