Minority Safepack: sikeresen zárult az ellenőrzési folyamat
Vissza

Minority Safepack: sikeresen zárult az ellenőrzési folyamat

Az Európai Unió (EU) mind a 28 tagállamának nemzeti hatósága ellenőrizte a Minority Safepack kapcsán leadott támogatói nyilatkozatokat: 1 millió 320 ezer 246 aláírásból 1 millió 128 ezer 385-öt hagytak jóvá. Emellett azt is igazolták, hogy a hét kötelezőt meghaladva, 11 tagállamban sikerült elérni a szükséges támogatói küszöböt, ami azt jelenti, hogy a Kisebbségvédelmi Európai Polgári Kezdeményezés, a Minority Safepack (MSPI) folytathatja útját az Európai Bizottság felé – tájékoztatott kedden az RMDSZ hírlevele.

„Lezárult az ellenőrzési folyamat és örülünk, hogy a tagállamok nemzeti hatóságai jóváhagyták a támogatói nyilatkozatokat, így benyújthatjuk a kisebbségvédelmi kezdeményezést az Európai Bizottságnak. Sikerült megmozgatnunk az európai kisebbségeket, akik aláírásukkal egyértelműen és határozottan kifejezték igényüket arra, hogy az EU rendezze helyzetüket. Ez az európai nemzeti közösségek, a Kárpát-medencei magyar közösség és az RMDSZ nagy nemzetközi sikere” – szögezte le Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Románia, Szlovákia, Magyarország, Bulgária, Lettország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Olaszország – ezek azok az országok, ahol a Minority Safepack kapcsán gyűjtött támogatói aláírások száma meghaladta az előírt küszöböt. Az európai polgári kezdeményezések történetében 70 közül a Minority Safepack csupán az ötödik, amely sikerrel járt.

A kisebbségvédelmi kezdeményezés jövőjét illetően az ügyvezető elnök kiemelte: a számok nemcsak sikert, hanem felelősséget is jelentenek. „Mi azt akarjuk, hogy európai törvény védje a kisebbségeket, amely kötelezi a tagállamokat jogaink tiszteletben tartására. Tisztában vagyunk azzal, akkor kell benyújtanunk az aláírásokat, amikor megvan a megfelelő támogatásunk ahhoz, hogy sikerre vigyük küldetésünket. A következő időszakban partnereket fogunk keresni, akik támogatják kezdeményezésünket. Ugyanakkor rendkívül fontos szerepe lesz a jövő évi európai parlamenti választásnak, hiszen ott dől el, milyen csapat kerül az EU-s intézményekbe: olyan személyek fognak ott ülni, akiknek fontos a kisebbségek sorsa, vagy azok döntenek a jövőnkről, akik több mint 1 millió ember határozott kérését semmibe veszik” – mutatott rá Porcsalmi Bálint.

Hozzátette azt is: az erdélyi magyaroknak olyan Európára van szükségük, amely kiáll az őshonos kisebbségek védelmében, és nem veszélyforrásként kezeli őket. Olyan Európára van szükség, amely értékalkotó, Európát gazdagító közösségként tekint az őshonos nemzeti kisebbségekre.Képünk illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - A Szentegyházi ...
A fehér sport hírei: Cincinnati és ...
Ingyenes vizsgálatokat végez a városi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ