Minority SafePack: közmeghallgatás az Európai Parlamentben
Vissza

Minority SafePack: közmeghallgatás az Európai Parlamentben

Október 15-én, csütörtökön, romániai idő szerint 10-14 óra között kerül sor az Európai Parlamentben (EP) a Minority SafePack (MSPI) európai kisebbségvédelmi kezdeményezés nyilvános meghallgatására. Ez a járványügyi korlátozások miatt részben online fog lezajlani – adta hírül az RMDSZ hírlevele.

A meghallgatást az EP szabadságjogok (LIBE), művelődési (CULT) és petíciós (PETI) szakbizottságai szervezik, és EP-képviselők mellett az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az EU Alapjogi Ügynöksége, a Régiók Bizottsága képviselői is részt vesznek rajta.

A kisebbségvédelmi kezdeményezés javaslatait a kezdeményező bizottság tagjai és a szakértők közösen mutatják be. Bevezetőt mond prof. Hans Heinrich Hansen, az MSPI Polgári Kezdeményező Bizottságának képviselője, a FUEN tiszteletbeli elnöke, dániai német és Luis Durnwalder, Dél-Tirol korábbi kormányzója, az olaszországi németajkú kisebbség részéről.

További előadások: Kohéziós politika, Horizon 2020, State aid: Karl-Heinz Lambertz, az Európai Régiók Bizottsága volt elnöke, a belgiumi németajkú közösség volt miniszterelnöke; Állampolgárság nélküliek, audiovizuális javaslatok és szerzői jogok: Dr Angelika Mlinar, FUEN alelnök, Szlovénia volt fejlesztési minisztere, volt EP-képviselő, ausztriai szlovén; Nyelvi Sokszínűség Központ: Dr Valentin Inzko, az ENSZ bosznia-hercegovinai főképviselője, a Karintiai Szlovénok Nemzeti Tanácsának elnöke; Uniós ajánlás a nyelvi és kulturális sokszínűség védelmére és támogatására, támogatási programok: Daniel Alfreider, FUEN alelnök, Bozen Dél-Tirol autonóm régió regionális minisztere.

A kezdeményező bizottság álláspontját Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke összegezi.Az ülésen Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő, a FUEN elnöke, az MSPI európai kampányának koordinátora az Európai Néppárt képviselőcsoportjának nevében szólal fel.

Az RMDSZ kezdeményezésére indított, a FUEN koordinációjával zajlott európai kampányban 2018-ban 1 123 422 hitelesített aláírás gyűlt össze a kezdeményezésre, amely uniós védelmet és támogatást kér az őshonos kisebbségek nyelvének, valamint kultúrájának megőrzésében, jogaik szavatolásában.

Az ülést élőben, magyar nyelven is követhető az EP honlapján, ezen a linken https://bit.ly/33SGuhb (a Watch the hearing live gombra kattintva és a magyar nyelvű tolmácsolás opciót választva). Előzetes regisztráció nem szükséges. A meghallgatás programja elérhető itt: https://bit.ly/3dkEFMU


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VILÁGLELSŐK: ENGEDÉLYEZTÉK A ...
Zsigmond Emese: „gyermekirodalomból ...
Mennyire nőtt a munkanélküliség?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ