Minority SafePack: elkezdődött az online aláírásgyűjtés
Skype-on követtük Kelemen Hunor online aláírását
Skype-on követtük Kelemen Hunor online aláírását
Vissza

Minority SafePack: elkezdődött az online aláírásgyűjtés

Elkezdődött az online aláírásgyűjtés a Minority SafePack (MSP) kezdeményezés ügyében. Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke volt az első, aki az RMDSZ ügyvezető elnökségén a sajtótájékoztatón megjelent újságírók előtt Skype-ról bejelentkezve, hétfő délelőtt online aláírásával támogatta a Minority SafePack kezdeményezést. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta: az online aláírásgyűjtés könnyű és biztos, alig pár percet vesz igénybe. A papír alapú, azaz hagyományos aláírásgyűjtést szeptembertől kezdi el a szövetség, és reméli, hogy már ez év végéig meglesz az RMDSZ által felvállalt 250 ezer aláírás. A Minority SafePack ügyében 2018. április 2-áig egymillió támogató aláírást kell összeszedni hét uniós tagállamból. Az Európai Unió 2018 őszén kezdheti el az őshonos nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogszabály kidolgozását. Porcsalmi figyelmeztetett: mindenki csak egyszer írhatja alá az MSP-t.

– Mi, erdélyi magyarok kultúránkkal, hagyományainkkal több évszázada gazdagítjuk az európai közösséget. Most Európán a sor: azt kérjük, hogy álljon ki értünk, álljon ki a kisebbségek jogaiért – ezzel az üzenettel indította az RMDSZ Európai védelmet jogainknak! (Minority SafePack Initiative) című online aláírásgyűjtési kampányát, amely az európai kisebbségek jogvédelméről szól, arról, hogy Európa kötelezze tagállamait – így Romániát is – a kisebbségek jogainak betartására.

A sajtónak tartott technikai eligazító során Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök hangsúlyozta: bár a szövetség először gyűjt elektronikus formában aláírásokat, reméli, sikeres lesz kampányuk, hiszen a kisebbségügyi kezdeményezést támogató aláírás ívének kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe. Kelemen Hunor szövetségi elnök Csíkszeredából online jelentkezett be az eseményre. Az RMDSZ az online kampányra külön weboldalt hozott létre http://jogaink.eu néven, az aláírásokat papíron szeptembertől gyűjtik. A román többség számára is ismertetni szeretnék a Minority SafePacket, ezért szeptember második felében az RMDSZ tájékoztató kampányt szervez.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke arra figyelmeztetett: minden személy csak egyszer írhat alá és egy országban. Tehát, aki már aláírta online a kezdeményezést, nem írhatja alá a papír alapú jegyzéket, és fordítva. Ugyanakkor a kettős állampolgárok is csak egy országban írhatják alá a kezdeményezést, természetesen maguk választják ki, hogy melyik országban. Porcsalmi Bálinttól megtudtuk: az online vagy hagyományos módon összegyűlt romániai aláírásokat először a román belügyminisztérium ellenőrzi és hitelesíti, majd az aláírási folyamat lezárása után az uniós szakhatóságnak három hónap áll a rendelkezésére az aláírások újbóli ellenőrzésére. 

(Borítókép: Porcsalmi Bálint: mindenki csak egyszer írhatja alá az MSP-t. Fotó: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Marco Rossi a magyar ...
Csökkent a színtízes vizsgázók száma ...
H-csoport, 1. forduló: Japán ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ