Minden magyar számít? - Nyílt levélben az erdélyi magyar meleg közösség az RMDSZ honatyáihoz
Vissza

Minden magyar számít? - Nyílt levélben az erdélyi magyar meleg közösség az RMDSZ honatyáihoz

Nyílt levélben fordul az RMDSZ-es képviselőkhöz és szenátorokhoz az erdélyi magyar LMBTQ (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek, Queer) közössége, amelyben arra kérik a honatyákat, fontolják meg, hogyan szavaznak a család fogalmának módosításával kapcsolatban. A képviselőház már májusban igennel szavazott arra az alkotmányt módosító javaslatra, amely a családot „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként” határozza meg, megakadályozva ezáltal az egyneműek házasságának engedélyezését Romániában. A szenátus várhatóan szeptember folyamán dönt a kezdeményezésről. Igen esetén 30 napon belül népszavazást írhatnak ki ebben a témában. Az RMDSZ-frakcióknak nincs egységes álláspontjuk a Koalíció kezdeményezte alkotmánymódosítást illetően, a honatyák lelkiismeretük szerint szavaznak. A képviselőházi voks alkalmával az ülésen résztvevő 16 RMDSZ-es honatyából 12-en megszavazták a módosító javaslatot, 2-en tartózkodtak, 2-en pedig ellene szavaztak.

„A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket – erre a mondatra módosulhat Románia Alkotmányának 48-as cikkelye, ha Önök is hozzájárulnak ehhez. Jogászok többször is rámutattak, ez a megfogalmazás kirekesztő, kizárja a család fogalmából a nagymama/nagypapa−unoka, nagynéni/ nagybácsi−unokahúg/unokaöcs, egyedülálló anya/apa−gyerek alkotta családokat. Nem beszélve azokról, akik nem szeretnének összeházasodni (Legutóbbi népszámlálási adatok alapján több mint 800 000 állampolgár él párjával a házasság intézményén kívül). És persze a meleg párokról, akiket semmilyen jog nem véd ma Romániában, holott már Magyarországon is bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek 2009-től.

A bejegyzett élettársi kapcsolat olyan egyszerű, de nélkülözhetetlen polgári jogokat biztosít, mint az örökösödési jog, vagyonközösség, közös banki kölcsön lehetősége, egészségügyi jogok (kórházi látogatási jog, annak joga, hogy tragédia/betegség esetén dönthessünk párunk kezelési lehetőségeiről, illetve társbiztosítás), gondnokság, szociális juttatás, életbiztosítás. Bejegyzett élettársi kapcsolat esetén szó sincs egyházi esküvőről és gyerekek örökbefogadásáról.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a homoszexualitás nem választás kérdése, nem betegség, hanem a magzati korban eldőlt emberi tulajdonság. A Betegségek Nemzetközi Listáján ellenőrizheti ennek valódiságát.

Románia az Európai Unió tagjaként nem ismeri el a külföldön kötött bejegyzett élettársi kapcsolatokat, családokat sem, emiatt előbb-utóbb az Európai Emberjogi Bíróság előtt kell felelnie. A Románia Alkotmánybírósága elé terjesztett Coman-Hamilton ügy mutatja, hogy erre hamarosan sor kerülhet.

Amennyiben az RMDSZ a romániai magyarok jogait védi, kérjük, ne feledkezzenek meg arról, hogy minden társadalom mintegy 5 százaléka meleg, és ez alól az erdélyi magyarok sem kivételek. Itt élünk Önök között mint munkatárs, barát, családtag, szavazópolgár. Kérjük, ne hagyjanak cserben bennünket. Utasítsák el az alkotmánymódosítási kezdeményezést, hallgassanak a lelkiismeretükre. Hisszük, hogy minden magyar számít!” – áll a közleményben.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

In memoriam Práda Jánky Ilona (1933 ...
Török választások - Erdogan győzelmét ...
Szavakon az emlékezet*

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ