Minden áron megbuktatnák a Citu-kormányt
Vissza

Minden áron megbuktatnák a Citu-kormányt

Bizalmi szavazást kezdeményezett az ellenzék Florin Citu miniszterelnök kormánya ellen. Az erről szóló indítványt szerdán terjesztette a parlament elé a Szociáldemokrata Párt (PSD) – jelentette be Sorin Grindeanu, a PSD elnökhelyettese.

„Ez a kormány elemi csapás a románok és a hazai cégek számára. Befagyasztották a béreket, a nyugdíjakat, a családi pótlékot, a helyreállítási terv pedig egy katasztrófa, amely Románia számára katasztrofális reformokról és a kormányzati politikai klientúrának átjátszott forrásokról szól” – összegezte Grindeanu az ellenzék kifogásait.

Hozzátette: a lakosok 70 százaléka szerint az ország rossz irányba halad, ezért az ellenzéknek kötelessége megszabadítani az országot ettől a „rendkívül arrogáns” miniszterelnöktől. Grindeanu kifejezte reményét, hogy ebbe a kormányoldal törvényhozói is besegítenek. Úgy vélekedett, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelentős része is belátja, hogy a Citu-kormány egy „csődtömeg”, és nehéz döntés előtt áll, mert szívesen megszabadulna Citutól, ugyanakkor kormányon akar maradni.

A PSD elnökhelyettese megerősítette, hogy pártja Alexandru Rafila mikrobiológust, járványügyi szakembert javasolja a miniszterelnöki posztra.

Grindeanu egyébként saját tapasztalata alapján remél kormánypárti segítséget a kormánybuktatáshoz, hiszen négy évvel ezelőtt, amikor miniszterelnök volt, saját pártja buktatta meg őt bizalmatlansági indítvánnyal, miután szembefordult Liviu Dragneával, a PSD akkori elnökével.

A parlamenti matematika szerint a PSD-ből és a Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) álló ellenzéknek harminckét szavazat hiányzik a kormánybuktatáshoz a 465 tagú parlamentben.

Ludovic Orban, a PNL elnöke múlt héten közölte: a párton belüli választási kampány nem érinti a koalíciós kormány stabilitását, a PNL kiáll saját kormánya mellett. Citut a másik két koalíciós párt, az USR-PLUS szövetség és az RMDSZ is támogatásáról biztosította.

„A Citu-kormány fantasztikus rekordja: a bukott Románia” című bizalmatlansági indítványt szerdán olvasták fel a parlamentben, a kormány sorsáról pedig jövő héten szavaznak a törvényhozók.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ