Mikó-ügy: a Legfelső Bíróság ítéletére vár az egyház
Vissza

Mikó-ügy: a Legfelső Bíróság ítéletére vár az egyház

A sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának elutasítása ellen indított polgári peres eljárás fellebbviteli szakaszát tárgyalta pénteken a legfelsőbb bíróság, amely várhatóan meghozza a jogerős ítéletet – tájékoztatta az MTI-t Ballai Zoltán gazdasági tanácsos, aki az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) képviseletében vett részt a tárgyaláson.

Az állam korábban már visszaszolgáltatta az egyháznak az 1947-ben államosított épületegyüttest, de az első restitúciós eljárást a Ploieşti-i táblabíróság 2014-ben jogerősen szabálytalannak minősítette, és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait. Az akkori döntés nem tisztázta, hogy kié az ingatlan, s mivel megsemmisítette a visszaszolgáltatás jogalapját, az egyháznak elölről kellett kezdenie a restitúciós eljárást. Az iskolaépület ügye 2016-ban ismét a restitúciós bizottság elé került, a megújult összetételű testület tagjainak többsége azonban nem vállalta egy olyan döntés megismétlését, amiért a korábbi bizottsági tagokat börtönbüntetéssel sújtották.A  református egyház polgári pert indított a Székely Mikó Kollégium épületegyütteséért; első fokon 2016 decemberében a brassói ítélőtábla elutasította keresetét. Ballai Zoltán gazdasági tanácsos azt mondta, az EREK a legfelsőbb bíróságtól vár jogorvoslatot. A tárgyaláson bizonyítékokkal cáfolták, hogy a Székely Mikó kollégiumot az egyház már 1870-ben átadta volna az akkori polgári hatóságnak, illetve a telekkönyvi bejegyzés jelentését tisztázva érveltek az egyház tulajdonjoga mellett.A református egyháztól vették el az iskolát

Ballai Zoltán rámutatott: az államosítási rendeletből egyértelműen kiderül, hogy 1947-ben a református egyháztól vették el az iskolát, és az EREK szerint nem vitás, hogy az egyháznak kellene visszaszolgáltatni. A tárgyaláson azt is felidézték, hogy a legfelsőbb bíróság egy ugyanilyen ügyben az egyház javára döntött, amikor – ugyanilyen telekkönyvi bejegyzés és ugyanazon államosítási dekrétum alapján – elrendelte a nagyenyedi kollégium visszaszolgáltatását. Ez rendkívül fontos, precedens értékű ügy – hangsúlyozta a tanácsos.„Nagyon sok tanári lakásnak, a régi kollégiumi doméniumoknak (birtokoknak) az ügye mind ettől a pertől függ. Az elmúlt néhány évben teljesen leállt a restitúció. A bizottság mindent elutasít, az elutasítások ellen indított perekben pedig egymást érik a halasztások” – részletezte Ballai Zoltán, aki szerint az egyik bíró meg is mondta, hogy kivár, amíg a Mikó kollégium ügyében döntés nem születik.A tanácsos azt mondta, a legfelsőbb bíróság várhatóan internetes oldalán fogja közzétenni a következő napokban döntését. A pénteki tárgyalás előtt kiadott közleményében az EREK úgy értékelte: amint Románia megvalósította alapvető politikai céljait, a NATO- és az európai uniós csatlakozást, és enyhült a restitúció jogállami rendezését megkövetelő külső nyomás, az országban leállt, sőt ellentétébe fordult a restitúció folyamata; a restitúciós bizottság és az igazságszolgáltatás pedig jogi szempontok elemzése helyett csak arra keres mesterséges érveket, hogy a visszaszolgáltatást megtagadja.


KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ