Miért nem lett orvos Balázs Imre József?
Vissza

Miért nem lett orvos Balázs Imre József?

Elemistaként írta első versét, és semmiképpen nem lett volna orvos vagy tanár…

Balázs Imre József költő, műfordító, egyetemi tanár zenés-verses előadására került sor február 22-én az Octavian Goga Kolozs Megyei Könyvtárban, részt vettek a János Zsigmond Unitárius Kollégium ötödik osztályos tanulói Balon-Ruff Andrea, Bréda Ildikó, Cozma Gabriella tanárok kíséretében, Beke Ibolya és Máté Erzsébet könyvtárosok szervezésében.

A műsor a szerző Álomfarsang, Kirándulás a felhőben, Blanka birodalma, A tenger, Hanna-hinta című gyermekvers köteteiből készült. Az előadást beszélgetés előzte meg, ahol Balázs Imre József a tanulók kérdéseire válaszolt: megtudhattuk, hogy miért lett költő, honnan az ihlet, mikor írta első versét (amit elő is adott) és hogy melyek azok a szakmák, amelyeket semmilyen körülmény között nem választott volna. Így derült ki, hogy a költő 9-10 éves korában írta első versét, amely a Napsugárban is megjelent annakidején. Nem bírta a vér látványát, ezért biztosan nem akart soha orvos lenni, a lelkészi pályát sem választotta volna, mert visszahúzódó volt, és tanár sem szeretett volna lenni.

Ma egyetemi tanár, és bár nem lett ugyan lelkész, közönség előtt beszél. Máté Erzsébet a találkozó végén így köszönt el a vendégtől: „Milyen jól jártunk, hogy nem lett sem orvos, sem lelkész, akkor mennyivel szegényebb lenne a kortárs gyermekirodalom.”

(Borítókép: Balázs Imre József volt a megyei könyvtár vendége. Fotó forrása: Octavian Goga Megyei Könyvtár)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...
Kiépült Bálványosváralja és Mikeháza ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ