Mi és a pedofilok
Vissza

Mi és a pedofilok

A pedofíliát az emberek döntő többsége kategorikusan és azonnal elítéli – jogosan. Mégis, a román közvélemény nagyon érdekesen kettős mércét állított fel az elmúlt időszakban ortodox egyházi berkekben kirobbant pedofilbotrányok kapcsán: míg a magát vallásosnak tartó és az egyházban, mint intézményben is bízó román társadalom (a teljes lakosság 58%-a) vehemensen elítéli a felnőtt heteroszexuális aktustól eltérő bármilyen más szexuális vonzalmat és tevékenységet, az egyházi berkekben kirobbant botrányok és fajtalankodások kapcsán meglepően toleráns és elnéző. Ez a már törvénytelenség határát súroló kettős mérce sajnos rámutat egy társadalom szexualitásról és toleranciáról alkotott súlyos téveszméire és fogalomzavaraira.

A modern pszichiátria meghatározása szerint a pedofília egy olyan paraphilia (azaz deviáns szexuális vonzalom) amely a 13 éves, vagy annál fiatalabb gyermekek iránti szexuális vonzalmat és a velük folytatott aktust feltételezi. Döntően férfiaknál megfigyelt jelenség, amely mindkét nem, fiúk és lányok iránt is megnyilvánulhat, függetlenül attól, hogy felnőttek esetén az illetők kik iránt vonzódnak. A pedofília, mint súlyos pszichiátriai állapot betegségként szerepel a legújabb pszichiátriai tankönyvekben (DSM-5, ICD-10) és ennek függvényében az EU országaiban ma már törvényileg büntetendő a kiskorúakkal folytatott bárminemű szexuális viselkedés. A Román Büntető Törvénykönyv 8. fejezetének 218–222. cikkelyeinek értelmében a 13–15 éves illetve 13 évet be nem töltött gyermekekkel folytatott bármilyen jellegű szexuális aktus 1 és 5 év közötti börtönbüntetéssel sújtható.

A valóság azonban mifelénk egészen más: a kortárs pedofília meghatározása magába foglalja a hebephiliát (a 13-15 éves pubertások iránti vonzalmat) is, de bizonyos aspektusaiban még az ephebophiliát (15-19 évesekkel folytatott aktust) is. Utóbbi jelenségnek, mint tudjuk, mind a román, mind a magyar és roma közösségekben gazdag történelmi hagyománya van, amely sajnos bizonyos körökben továbbra sem tűnt el. A Román Ortodox Egyházat megrengető többszörös botrányok az elmúlt időszakban két ügyben csúcsosodtak ki: az egyik a népzenészként és népdalénekesként óriási karriert befutott Cristian Pomohaci egykori székelymosoni ortodox paphoz kötődő pedofilbotrányok, a másik eset a huszvárosi püspökkel, Corneliu Bârlădeanuval kapcsolatos. Míg előbbi esetében több fiatal tanú és szeminarista is szóbeli tanúbizonyságot tett, hogy az egykori Maros megyei pap szexuálisan zaklatta és többször megkörnyékezte, utóbbit egy paptársai által készített videó buktatott le, a püspökről később kiderült, hogy számos esetben folytatott szexuális aktust felnőtt férfiakkal, de feltételezhetően kiskorúakkal (18 éven aluliakkal) is. Mind a nyolc kompromittáló videó – amelyek közül néhány továbbra is megtekinthető az interneten – egyértelműen mutatja, hogy a huszvárosi püspök orális aktust végez jóval fiatalabb szeminaristáival. Míg Pomohaci ügyében az egyház igen szigorúan járt el és eltiltotta egyházi funkcióitól és teendőitől, a huszvárosi püspök ma visszavonultan, az egyháztól kapott házban éldegél. A hatóságok és az egyház azzal érvel: míg Pomohaci esetében több tanú is bizonyította, hogy szexuálisan zaklatta, addig Corneliu Bârlădeanu esetében nem jelentkezett egyetlen fiú sem, aki bizonyította volna, hogy a videók hitelesek és valóban ők vettek részt a szexuális aktusban – amely a videók alapján – nem mutat szexuális zaklatást, hanem kölcsönös beleegyezésre alapuló szexre utal.

Ami meglepő – és jól mutatja a román társadalomban élő kettős mércét – a két pap meg- ítélése: Pomohaci – bár lemondott papi teendőiről – továbbra is népszerű énekesként járja az országot, falunapokon is fellép, ahol rendszerint óriási tömeg fogadja és még az eddigieknél is jobban megtapsolja. Az emberek biztosak abban, hogy zaklatásnak és hamis vádaknak lett kitéve – áldozat. Corneliu Bârlădeanu esetében ugyanez érvényes: bár bizonyítottan homoszexuális aktust gyakorolt éveken át, a társadalom egy része szemet hunyt efölött, egyháza pedig ingyenes lakást biztosított az egykori huszvárosi püspöknek. Történik mindez akkor, amikor ortodox szervezetek és egyházi intézmények sokasága összefogva a kriptofasiszta Koalíció a Családért Mozgalommal immár két éve folytatja Románia történetének legnagyobb homoszexuálisok elleni kampányát. Kampányolnak nemcsak a melegek házassága ellen, de a Koalíció a Családért 57.000 ember által követett Facebook-bejegyzései alapján, általánosan a szexuális kisebbségek létjogosultsága és társadalmi megnyilvánulása ellen is. Teszik ezt nagy elánnal és „érvekkel”, miközben az általuk referenciaként használt egyházi tanítások legfőbb gyakorlóinak egy része bizonyítottan homoszexuális. A Koalíciót támogató ortodoxok véleményéből kitűnik, hogy milyen toleránsan, elnézően, emberi vonásnak, hibának, mulasztásnak, de megérthető, megbocsátható tettnek tekintik Pomohaci és Bârlădeanu – előbbi pedofíliával, utóbbi homoszexualitással vádolt – viselkedését. Ezzel szemben, a magukat nyíltan felvállaló melegeket másodrangú állampolgároknak tekintik, akik sorosista, neomarxista, liberális és bűnös értékek szerint élnek és veszélyeztetik a keresztény európai értékrendet.

Ez a kettős mérce is jól jelzi, mennyire megalapozatlan és mélységesen hibás a Koalíció a Családért Mozgalom filozófiája és alkotmánymódosító kezdeményezése. Egy érzelmi zsarolásra épülő, a józan észtől és a romániai valóságtól teljesen független, dogmatikus és utópikus eszmerendszert hirdet, amelybe nemcsak, hogy a román társadalom nem illeszkedik be (400 000 ember él családban, házasság nélkül – a melegeket nem számolva!), de már eleve az egyházak sem, ahol megbújva, egy-egy téli estén bizonyos püspökök vagy pópák néha biza felgöngyölítik reverendájukat…

A szerző történész, az Erdélyi Figyelő munkatársa


MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
  A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
 • Kísérleti egerek
  Kísérleti egerek
 • Fotelfociológia
  Fotelfociológia
 • Démosz, populusz, nép
  Démosz, populusz, nép
 • Időtényező
  Időtényező
 • Szülőföldem, Székelyföld
  Szülőföldem, Székelyföld
 • Verespatak visszavonva
  Verespatak visszavonva
 • Tanulságok
  Tanulságok
 • Ha rövid …
  Ha rövid …

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíkszeredai Régizene Fesztivál ...
Tüntetéssel fogadták Tăriceanut ...
Kortárs interetnikus művészeti tábor ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ