Mezőségi, kalotaszegi, aranyosszéki gazdatalálkozó
Negyedik alkalommal szervezték meg a Kolozs megyei mezőgazdasági értekezletet
Negyedik alkalommal szervezték meg a Kolozs megyei mezőgazdasági értekezletet
Vissza

Mezőségi, kalotaszegi, aranyosszéki gazdatalálkozó

Az Aranyosszéki Gazdák Egyesülete február 10-én szervezte meg negyedik alkalommal a Kolozs megyei Mezőgazdasági Konferenciát. A kolozsvári rendezvényen több mint ötven mezőségi, kalotaszegi és aranyosszéki gazda vett részt és jutott hasznos információkhoz – tájékoztat közleményében az egyesület sajtóirodája.

A szervezők nevében az egybegyűlteket Moldvoy Ákos, az Aranyosszéki Gazdák Egyesületének elnöke és Mihály Ágnes, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke köszöntötte, valamint jelen volt Soós Sándor, a Néppárt országos alelnöke is. Moldvoy Ákos bemutatta a szervezet tevékenységét és jövőbeni terveit, tájékoztatta a gazdákat az egyesületi tagság előnyeiről, a frissen beszerzett gyümölcsprés közösségi hasznosíthatóságáról, és méltatta a magyar földművelésügyi minisztérium támogatását. Az előadások sorát Vitus Csaba, györgyfalvi fűszernövény-termesztő kezdte, aki a növénytermesztésben és értékesítésben szerzett tapasztalatait mutatta be. György Mátyás gazdasági igazgató a Székelygyümölcs-projektet mutatta be, és azt, hogyan sikerült Székelyudvarhely környékén népszerűvé tenni a gyümölcsfeldolgozást.

Bartis Botond, a Goodwill Consulting cég pályázatírója az aktuális pályázatokról tartott előadást és felajánlotta a segítséget a részvevőknek.  Kis Júlia ügyvéd előadásában a földügyekről, telekkönyvezésről és az ezekkel kapcsolatos problémákról beszélt, valamint bemutatta a szövetkezet-alapítás feltételeit is.  Az előadás végén a résztvevők saját, jogi természetű kérdéseikre is választ kaptak. Kovács István, az APIA tanácsadója, az idei területalapú támogatásokat mutatta be, a téma közérdekűségét a hallgatóság részéről feltett sok kérdés is igazolta. Hunyadi Attila egyetemi tanár, a StudCoop szövetkezet elnöke a szövetkezeti formákról, történelmi előzményekről beszélt, bemutatva a két világháború közötti szövetkezeteket.

Összességében sikeres konferenciát tudhat maga mögött az Aranyosszéki Gazdák Egyesülete, a visszajelzések szerint továbbra is szükség van a hasonló jellegű találkozókra, ahol a gazdák megismerkedhetnek egymással, tapasztalatot cserélhetnek és mindennapi munkájukat segítő hasznos információkhoz juthatnak – foglalja össze a közlemény.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ