Mezőségi adatközlők, népzenészek fesztiválja Szamosújváron
Vissza

Mezőségi adatközlők, népzenészek fesztiválja Szamosújváron

Ősszel a szamosújvári Téka Alapítványnál nemcsak közművelődési évadot nyitnak, bentlakási évadot kezdenek, hanem összehívják a környékbeli adatközlőket egy közös mulatságra. Immár 21 éves a projekt, amely során számos értékes embert, táncost, zenészt ismerhettünk meg, akik közül sajnos többen már csak emlékekben élnek, és értékes felvételeken láthatók, hallhatók. De a mezőség magyarjai azóta találkoznak, s nagy örömünkre egyre több fiatal fordul immár tudatosan a saját falujának értékei felé, büszkén hordja a viseletet, járja a táncot, dúdolja a népdalt. Példaként a mezőségi fesztivál második napján utolsóként fellépő magyarszováti táncosokat emelném ki.

Október 21–22-én este a szamosújvári Conte vendéglőben zajlott a találkozó és táncház, míg a kísérő programoknak a Téka Alapítvány adott helyet. Péntek este Szamosújvár polgármestere is köszöntötte a fesztivál résztvevőit, míg szombaton Csoma Botond parlamenti képviselő szólt hozzájuk. Balla Ferenc megyei tanácsos valamint Török Bálint helyi tanácsos is jelen volt az eseményen.

A megyei hagyományőrző forrásközpont is képviseltette magát az eseményen, valamint a szépkenyerűszentmártoni csapatot holland barátaik is elkísérték. Természetesen a kolozsvári, veszprémi és miskolci táncos barátaink is szép számmal voltak jelen.

Ördöngösfüzes és az ormányi, iklódi és szamosújvári román csoportok pénteken mutatkoztak be, míg szombaton 13 falu táncosai, 4 falu zenészei és a helyi Ördöngös és Harmadik zenekar táncolta hagyományos táncát, illetve húzta a táncrendeket. Viszontláthattuk a visai, széki, csabaújfalusi, kötkei, mezőszilvási, melegföldvári, feketelaki, buzai, budatelki, zselyki, bálványoscsabai, szováti táncosokat, akik idén többet maradtak a táncházban is. A jó hangulat hajnalig tartott, a Téka Alapítvány székhelyén folytatódott a buli. A talpalávalót a bemutatkozó és a mulatság idején is a helyi zenészgenerációk váltakozva húzták, a legidősebb Harmadik, a Kontrabanda és az ifjú Ördöngös. A Téka alapítvány ezúttal is csatlakozott az öreg zenészeknek szánt adománygyűjtéshez, illetve a helyi magyar iskola játszóteréért indított hintajegyprogramhoz.

Természetesen a kicsiknek szóló Prücskök játszóház és a nagyoknak szóló tánctanítás sem maradhatott ki a hagyományos programból. Feketelaki Tibor és Székely Melinda feketelaki táncokat oktattak. Szombaton délután Kallós Zoltán mezőségi fotóiból összeállított kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők Szabad a madárnok ágról – ágra szállni… címmel. Balázs Bécsi Gyöngyi nyitotta meg a néprajzi kincseknek számító fotókat tartalmazó tárlatot, a fényképek közül többet is most mutattak be először a nagyközönségnek.

Reméljük jövőre is jó egészségben találkozhatunk, s egy jót táncolhatunk, nótázhatunk szülőföldünk múltját visszaidéző adatközlőinkkel.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Több mint tíz százalékkal nőtt az ...
Ellenzi az RMDSZ a sürgősségi eljárást ...
Romsilva: az év eleje óta több mint 20 ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ