Meteorológusok: a mostani időjárás nem szokványos ebben az időszakban
Vissza

Meteorológusok: a mostani időjárás nem szokványos ebben az időszakban

Továbbra is instabil marad az időjárás ezen a hétvégén, záporok, zivatarok várhatók, ami a meteorológusok szerint már „nem fér bele a normális klimatológiai keretekbe”, legalábbis július hónapot tekintve, hiszen egészen mostanáig egyáltalán nem volt kánikula az országban.

„Az időjárás instabil marad a következő napokban is, főleg a hegyvidékeken, de a többi térségben is. Ez azt jelenti, hogy gyakran lesznek akár özönvízszerű záporok, heves zivatarok, villámlással, viharossá erősödő széllel, néhol jégesővel. A hőmérsékleti értékek meglehetősen szerények. Az ország déli részében elérhetik a 31–33 fokot, de északon és a középső régiókban maximum 28 fok lesz” – mondta Alina Şerban, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) munkatársa.

A hegyekben 21 foknál nem lesz melegebb, esők, viharok várhatók – figyelmeztette a hegyi túrára készülőket a szakember. De nem várható strandidő a tengerpart jó részén sem: vasárnapig folyamatosan hűlni fog a levegő arrafelé is, eső, zápor várható. A Fekete-tenger vize 24-25 fokos.

A meteorológus szerint ez az időjárás „nem fér bele a normális klimatológiai keretekbe”, ami a júliust illeti, hiszen egészen mostanáig egyáltalán nem volt kánikula az országban, és a közeljövőben nem is várható.

„Klimatológiai szempontból a július az év legmelegebb és legszárazabb hónapja, Ez a hónap valóban nem tekinthető normálisnak ebből a szempontból, hiszen egészen mostanáig rövid időre sem mértünk kánikulai hőmérsékleteket, és év végéig nem is számítunk rá” – szögezte le a szakember, aki hozzátette: ezen a nyáron csapadék is több volt a megszokottnál.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Játékosság és innováció: egyedi ...
Elnökjelölt-találós
"Álbetegek" segítenek a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ