Mesevilággá varázsolt könyvtár
Vissza

Mesevilággá varázsolt könyvtár

Annak, aki szeptember 28-án a nagyenyedi Bethlen-kollégium könyvtárába tévedt, alkalma adódott újrahallgatni kedvenc gyermekkori meséit azon a mesebemutatón, amelyet a Magyar Népmese Napja megünneplésére rendeztek.

A Magyar Olvasótársaság 2005-ben kezdeményezte, hogy Benedek Elek születésnapja (szeptember 30.) legyen a Magyar Népmese Napja. Idén ez alkalomból Benedek Elekre, a nagy mesemondóra és I. Mátyás királyra emlékeztek.

A könyvtárban tartott mesebemutatót három osztály diákjai tartották, 8 és 9 óra között az ötödikes diákok szerepeltek – osztályfőnöknőjük Kerekes Erika –, 9 és 10 óra között Szakács Ildikó osztálya, a harmadikosok meséltek, 12-től 13 óráig pedig a meg a negyedik osztályosok tartottak bemutatót Alexa Mária irányításával. A tevékenység során öröm volt látni a gyerekek kiváló csapatmunkáját, ugyanakkor néhányan egyéni előadásmódjukkal tűntek ki. Minden csapatban volt egy mesélő, a többiek pedig kis színészként segítettek életre kelteni Benedek Elek – illetve az általa gyűjtött – meséit. Az eljátszott mesék között volt a Mátyás király és a szép molnárlány és a Mátyás király meg az öregember; ezt követően Ercsey Etelka könyvtárosnő olvasta fel Az okos leány és a Mátyás király huszára című meséket.

Miután a mesebemutató lejárt, a diákok megnézhették az olvasóteremben rendezett könyvkiállítást, a 12. B osztály diákjainak a Mátyás király koronáját ábrázoló rajzait illetve a 10. B osztály kedvenc meseábrázolását.

Ladányi Evelin


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kilencórás kihallgatáson Gheorghe Dincă ...
Rajtol a 11 hónapos belvárosi ...
Megjelent a kolozsvári Szociális Kisokos

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...