Mennyivel emelkedett a nettó átlagbér decemberben?
Melyik iparágban keresnek a legtöbbet?
Melyik iparágban keresnek a legtöbbet?
Vissza

Mennyivel emelkedett a nettó átlagbér decemberben?

Öt százalékkal, pontosabban 161 lejjel emekedett a nettó átlagbér decemberben, s elérte a 3340 lejt – jelentette be a az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A legnagyobb fizetések a számítástechnikai (IT) iparágban vannak, ahol a nettó átlagkereset 7689 lej.

2019 decemberében a bruttó átlagbér 5465 lej volt, 269 lejjel (5,2 százalékkal) több mint novemberben. 2018 decemberéhez képest névértékben 13 százalékos növekedést regisztráltak.

A decemberi béremelkedés elsősorban olyan alkalmi juttatásoknak betudható, mint a karácsonyi prémium vagy a 13. havi fizetés – fejti ki az INS. Ugyanakkor a termelésben is regisztráltak növekedést, illetve bevételnövekedést bizonyos vállalatoknál.

Több mint 22 százalékos nettóátlagbér-növekedést regisztráltak a pénzügyi közvetítői iparágban, vagyis a bankoknál és brókereknél, a szénkitermelésben, a nyersolaj-kitermelésben, a fémiparban, illetve az energetikai szektorban (gáz, meleg víz, légkondicionálás).

12 és 19 százalék közötti béremelkedés volt a raktározási és egyéb, a szállításhoz tartozó kiegészítő tevékenységeknél, a szennyvíz gyűjtésével és tisztításával kapcsolatos iparágaknál, ingatlanszektorban, kőolaj- és földgázkitermelésben, ásványfeldolgozásban, távközlésben, vegyi és gyógyszeriparban.

A legnagyobb bércsökkenések szerkesztői tevékenységek körében történtek. Itt 6,5 százalékkal lettek kisebbek a bérek, míg a dohányiparban 3,2 százalékos visszaesés állt be.

A legkisebb fizetéseket, nettó 1853 lejt a ruhagyárakban keresik a dolgozók.

A közalkalmazotti szektorban 1,1 százalékkal nőttek a bérek szociális téren és egészségügyben, tanügyben ugyanakkor az iskolai vakáció miatt 2,6 százalékkal csökkentek a fizetések.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár: öt új koronavírusost vettek ...
Bezárkózva
Virtuális életünk valós bajai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ