Mennyi volt októberben a nettó átlagbér?
Vissza

Mennyi volt októberben a nettó átlagbér?

2392 lej volt októberben a nettó átlagbér, ami 16 lejjel, 0,7 százalékkal haladja meg a szeptemberi szintet. A bruttó átlagbér 3327 lej volt, ami szint 0,7 százalékkal több, mint egy hónappal korábban – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból.

2016 októberéhez képest 13,5 százalékkal nőtt a nettó átlagbér, az előző év azonos időszakához mérten a reálbérindex 110,6 százalékos volt.

Az előző hónaphoz képest a reálbérindex 99,4 százalékos volt, 1990 októberéhez viszonyítva pedig 177,3 százalékon állt, ami egy százalékponttal alacsonyabb a 2017 szeptemberében regisztrált számadatnál.

Idén októberben a gazdaság legtöbb ágazatában nőtt a nettó átlagbér az előző hónaphoz képest. A legjelentősebb növekedést a biztosítások, viszontbiztosítások és nyugdíjalapok (leszámítva az állami társadalombiztosítás rendszerét) terén mérték, ahol elérte az 5 százalékot, majd 4 és 4,5 százalékos fizetésemeléssel a könyvkiadás és a fémfeldolgozás következik. Eközben a pénzügyi közvetítések terén (leszámítva a biztosításokat és a nyugdíjalapokat), a más anyagok kitermelésében, a bútorgyártásban, a kutatás-fejlesztésben, a vízszolgáltatás terén, a dohányiparban, valamint a szennyvíz kezelése terén 2 és 3,5 százalékkal nőttek a fizetések.

Csökkent viszont a havibér több iparágban is. A legjelentősebb, 19 százalékos visszaesést a nyers kőolaj és földgáz kitermelése terén mérték, majd 7 és 12,5 százalékos zsugorodással a kitermelés melléktevékenységei, a kőszénből vagy kőolajból készülő termékek gyártása és a távközlés következik. 1,5 és 2,5 százalék közötti mértékben csökkentek eközben a fizetések a pénzügyi közvetítések melléktevékenységei, valamint a biztosítások és nyugdíjalapok terén, a textilgyártásban, a gyógyszergyártásban, a mezőgazdaságban, a vadászat és melléktevékenységei terén, illetve a számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártásában.

A közszférában az előző hónaphoz mérten 4,4 százalékkal nőtt a nettó átlagbér a tanügyben, miután a tanároknak járt a pénz leadott órák után is. 0,9 százalékos emelkedést regisztráltak eközben a közigazgatásban és 0,6 százalékosat az egészségügyben és szociális ellátásban.

 


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tojás méretű jégeső
Több mint hetvenen ballagtak a ...
Keresik az Aranyos folyóba ugrott férfit

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Gulaş, paprikaş, ozosep
  • Maradt a sötétség
  • Je suis Noa
  • Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró ...
  • VIDEÓRIPORT - Az amerikaiakkal karöltve ...