Mennyi Băsescu nyugdíja?
Vissza

Mennyi Băsescu nyugdíja?

Traian Băsescu szerint meg kell szüntetni a különleges nyugdíjakat. Azt mondja, neki 2980 lejes nyugdíja van, míg Ioan Ficior, a peripravai láger nemrég, 90 éves korában elhunyt egykori parancsnoka 5500 lejt kapott.

Amikor Olguța asszony (Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter – szerk. megj.) az új nyugdíjtörvény anyjának a szerepében akar tetszelegni, tartsa szem előtt, hogy ha nem oldja meg, és nem foglalja a törvénybe azt a tolvajlást is, amit a különleges nyugdíjak jelentenek, nem oldotta meg a romániai nyugdíjrendszer gondjait. Én 2980 lejjel jöttem nyugdíjba, voltam hajóskapitány, miniszter, államfő. 2980 lejjel jöttem nyugdíjba, míg Ficior, aki meghalt, 5500 lejt kapott, mert ő különleges nyugdíjban részesült. Tehát egy volt államfő nyugdíja alacsonyabb. Ha tíz évig elnök voltál, s még vagy tíz évig kormányokban és 12 évig hajós kapitány voltál, 2980 lejjel jössz nyugdíjba, ha pedig pribék voltál, embereket kínoztál, akkor 5500 lejt kapsz” – hangoztatta Traian Băsescu a B1 Tv műsorában.

A kormány szerdai ülésén fogadta el a nyugdíjtörvény tervezetét, amelyről Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter azt mondta, hogy az újraszámítást követően egyetlen nyugdíj sem fog csökkenni, nem változik a nyugdíjkorhatár, mint ahogy a szükséges szolgálati idő sem. Beszélt arról is, hogy a törvénynek a költségvetésre gyakorolt hatása 2019-ben 8,4 milliárd lej lesz, 2022-re pedig eléri a 81 milliárd lejt.

Ioan Ficior kommunista pribék szeptember 26-án, 90 évesen halt meg a zsilávai börtön kórházában. Emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt kirótt 20 éves börtönbüntetését töltötte.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ