Menekültek dolgoznak egy kolozsvári gyorsétkezdében
Vissza

Menekültek dolgoznak egy kolozsvári gyorsétkezdében

Öt szíriai menekültet alkalmazott egy gyorsétkezde-lánc Kolozsváron: a fiatalok román kollégákkal dolgoznak közös váltásban, és kölcsönösen tanítják egymást románul, illetve arabul.

A szíriai állampolgárokat a nagysomkúti menekülttáborból hozta Kolozsvárra a lánc tulajdonosa, aki maga is szíriai: még a ’90-es éves közepén költözött a kincses városba, ahol azóta jól menő üzletemberként tartják számon: raktárai vannak nagybani kereskedők számára, de érdekelt a vendéglátóiparban és az ingatlanpiacon is.

Eiad Molhem a Mediafax hírügynökségnek elmondta: ezzel a gesztussal esélyt akart adni honfitársainak, akik a háború miatt menekültek el szülőhazájukból. Tervei szerint a közeljövőben további 2–3 menekültet fog még alkalmazni, miután az itteni munkaerőpiacon nehezen talál hosszú távra alkalmazottakat.

„Az ötlet abból is adódott, hogy Kolozsváron elég gyenge a munkaerő-kínálat ebben a szektorban, amely nem kíván különösebb képesítést. Azok, akik munkaerő-toborzó cégeken keresztül jelentkeztek, általában néhány hónap múlva továbbálltak. Így támadt az az ötletem, hogy a menekülttáborból hozzunk honfitársakat, akiknek így segítséget nyújtunk a romániai beilleszkedésben. Elmentem Nagysomkútra, és elbeszélgettem a menekültekkel, akik közül tavaly 5 fiatalt hoztam Kolozsvárra, kiadó lakást kerestem nekik és alkalmaztam a gyorsétkezde-láncban. Szorgalmasak, jól kijönnek kollégáikkal, akiktől egyben románul is tanulnak. Már kiszolgálnak, a pénztárgépnél is dolgoznak, a kliensekkel románul beszélnek, de román kurzust is fognak végezni, nyelvismeretek jobbá tétele érdekében” – nyilatkozta az üzletember.

Az öt szíriai alkalmazott egyike a 23 éves c Kerdi, aki Latakia városából származik. Otthon utolsó éves egyetemista volt menedzsmentszakon, ezzel párhuzamosan személyes trénerként dolgozott egy fitnesz-teremben. „Elmenekültem tavaly az országból a háború miatt, és mert be akartak sorolni. A családom otthon maradt. Törökországba érkeztem, onnan a tengeren át Görögországba jutottam, ahol megrekedtem. Beírattak egy ENSZ-programba; több európai országot, köztük Romániát is megjelöltem, és végül ide osztottak menekültként. Nem tudtam túl sokat Romániáról, de örvendek, hogy ide kerültem. Tetszik az ország, tetszik Kolozsvár, szeretem, hogy az emberek nem nacionalisták és nem kötekednek velem” – mondta, hozzátéve, hogy bár honvágya van, itt akar maradni, és azt tervezi, hogy amikor erre jogosult lesz, benyújtja kérelmét a román állampolgárság megszerzésére.

EZ ÉRDEKELHETI
HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Paul McCartney musicalt ír egy ...
A világ tetején
A köztes lét földjén

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ