Méltatlanul mellőzött Puccini-művet mutat be a Kolozsvári Magyar Opera
Vissza

Méltatlanul mellőzött Puccini-művet mutat be a Kolozsvári Magyar Opera

Az elmúlt néhány évben több alkalommal tűzte műsorára a Kolozsvári Magyar Opera ismert szerzők kevésbé ismert, játszott műveit, ezek közé illeszkedik a három Verdi-opera, Weber Oberonja, Rossini Ory grófja vagy éppen a magyar ősoperák. Most egy hasonló mű bemutatójára készül a társulat: Anger Ferenc rendező irányításával Giacomo Puccini La Rondine (A fecske) című vígoperáját viszik színre, derült ki az intézményben megtartott sajtótájékoztatón.

Puccini alkotását eddig csak Galacon játszták Romániában, a hétköznapi emberek hétköznapi problémáját körbejáró művet technikai, zenei nehézségei miatt nem szokták színre vinni, pedig ugyanannyira értékes, mint a Pillangókisasszony vagy a Bohémélet, hangsúlyozta Anger Ferenc rendező és Horváth József karmester az eseményen.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója elmondta, az ismert szerzők ismeretlen műveit bemutató sorozatuk a budapesti Magyar Állami Operaházzal együttműködve valósult meg. A két operaház öt éve kötött egyezményt közös előadások létrehozására, ennek utolsó mozzanata lesz A fecske bemutatója – közölte az igazgató, majd hozzátette: egyelőre nem egyeztettek a megállapodás meghosszabbításáról.

– Azt szeretnénk bebizonyítani, hogy A fecske teljesen méltatlanul mellőzött opera, amelynek nagyon sok szempontból ugyanolyan érdemei vannak, mint Puccini bármely más elismert művének – hangsúlyozta Anger Ferenc. Mint mondta, a gyakran operettszerűnek nevezett opera egyáltalán nem felszínes, sőt: két ember rendkívül mély drámáját mutatja be, egy szakítás történetét. A rendező szerint az opera egy nagyon furcsa parafrázisa a Bohéméletnek és Verdi Traviatájának, amelyben egy francia kitartott nő szerelembe esik egy fiatal férfival, ám végül szakít vele. „A hölgy inkább a jól beváltat, a hétköznapit választotta. és visszamegy régi szerelméhez Párizsba, mert abban a kapcsolatban biztonságosabban érzi magát, mint a kicsapongó új szerelemben”, fogalmazott a rendező.

Anger Ferenc a mű születésének körülményeit is felidézte. Elmondta, Puccini 1916- ban, a Nagy Háború közepén írja az operát, amely történelmi időszak nagyon intenzíven érintette őt.

– Akkoriban a verizmus már pár évtizede tombol, főleg az olaszországi és franciaországi operaírásban hétköznapi emberek nem mindennapi, drámai történetét beszélik el. Ám ebben a történelmi kontextusban, amikor milliók halnak meg, ez már nem olyan érdekes. Emiatt Puccini valami újat keresett, és megalkotta azt, ami meghatározza a 20. század színházirodalmát, dramaturgiáját: hétköznapi emberek hétköznapi történetét viszi színpadra. Nem egy nagy, mindent elsöprő, halállal véget érő dráma, szerelem ez, hanem két embernek, hihetetlenül megrázó, nagyon intenzív módon megfogalmazott, jól megkomponált hétköznapi drámája – fogalmazott a rendező.

Horváth József karmester elmondta, Puccini ebben az operában több olyan zenei megfogalmazással próbálkozik, amellyel addig még nem: a mű írása előtt Amerikába látogatott, így foxtrot, one-step és tangó ritmusok is felfedezhetők a műben, de az operettek alapritmusaként ismert Wiener Walzer is van benne. „Modern összhangzattani megoldásokat használ, olyan színkeveréseket alkalmaz, amit addig soha”, jegyezte meg a karmester. Horváth József ugyanakkor hangsúlyozta, számos buktatója is van a zeneműnek.

Szép Gyula kiemelte, nehéz volt olyan szoprán szólistát találni, aki el tudja énekelni Magda de Civry szólamát. Végül Ádám Zsuzsanna és Balázs Borbála kettős szereposztásban alakítja a szerepet, közülük a magyarországi Ádám Zsuzsanna vett részt a sajtótájékoztatón. Az énekesnő elmondta, hangilag nagyon nehéz a szerep, mivel az első része légies, ám az utolsó felvonásban a Pillangókisasszonyhoz hasonló óriásduetteket kell énekelni. „Állandó intenzitást, figyelmet kíván ez az előadás részemről”, mondta.

További fellépők: Pataki Adorján / Sorin Lupu, Balla Sándor / Köpeczi Sándor, Kolcsár Katalin / Antal Lívia, Bardon Tony / Szabó Levente, Pataki Enikő, Hary Judit, Székely Zsejke, Szilágyi János, Ádám Já- nos, Sándor Árpád, Nagy Gergő, Peti Tamás Ottó, Mányoki László, Plesa Róbert, Fülöp Tímea / Kormos Melinda, Székely Dániel és Radu Pop.

Giacomo Puccini La Rondine című operáját április 11-én este fél héttől mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera, majd április 14-én, vasárnap szintén fél héttől látható.

(Borítókép: Jelenet az előadásból – Ádám Zsuzsanna és Pataki Adorján. Fotó forrása: Kolozsvári Magyar Opera)

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tojás méretű jégeső
Keresik az Aranyos folyóba ugrott férfit
Egyetlen homlokzati fal maradt a Rózsa ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Gulaş, paprikaş, ozosep
  • Maradt a sötétség
  • Je suis Noa
  • Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró ...
  • VIDEÓRIPORT - Az amerikaiakkal karöltve ...