Méltányos bérezés miatt sztrájkoltak technikusok, bábák
Vissza

Méltányos bérezés miatt sztrájkoltak technikusok, bábák

Több tucat röntgen technikus és bába sztrájkolt ma a Kolozs Megyei Kórház épülete előtt a vezetőség lemondását követelve, mert az nem hajlandó változtatni a besorolásán, hogy bérnövelésben részesülhessenek. Az alkalmazottak tömeges felmondást helyeztek kilátásba.

Az elégedetlen egészségügyisek a kórház bejáratánál gyülekeztek „Lemondás” és „Röntgen technikus = diplomás asszisztens” feliratokkal fejezték ki felháborodásukat és előrevetítették, hogy amennyiben nem változtatnak besorolásukon, június 15-én tömegesen felmondanak. „Szeretnénk, ha Sorin Pintea egészségügyi miniszterhez is eljutnának a követeléseink, aki úgy nyilatkozott, ismerni akarja a helyi gondokat. A mi problémánk is annak minősül, és arra kérjük, hogy találjon megoldást rá. Két hónapja memóriumban kértük az egészségügyi minisztérium, a munkaügyi minisztérium illetékeseit és a Nép ügyvédjét, de nem kaptunk rá választ. Azt kértük, hogy soroljanak a diplomás asszisztens kategóriába, ahogyan eddig is. Kérjük a kórházvezetőség felmondását, aki rosszhiszeműen és rosszindulattal viszonyultak a helyzetünkhöz” – nyilatkozta Marcela Nemeş röntgen technikus, aki szerint Petru Şuşca kórházigazgató azzal takarózik, hogy nincs írásos engedélye a szaktárcától, ami a besorolás változtatására vonatkozna.

Adina Szabo röntgen technikus azt nyilatkozta, hogy a megyei kórház az egyetlen olyan kórház, amely nem sorolta be a technikusokat és bábákat a diplomás nővér kategóriába a fizetési rácsban, ezért rájuk nem alkalmazzák az új bértörvényt. „Abszurd a helyzet, hiszen a röntgen technikus is diplomás asszisztens, egyetemi végzettséggel, imagisztikai, radiológiai és nukleáris orvosi szakosodással rendelkezik. Ezért jogos  a kérdés, hogy miért nem lehet a  diplomás nővérekkel egy kategóriába sorolni őket – fogalmazott Szabo.

Rodica Mureşan 30 éve dolgozik a megyei kórházban bábaként és ezidő alatt több ezer gyermek születésénél segédkezett. „Elégedetlen vagyok, mert nővérképzést végeztem szülész-nőgyógyász szakosodással az orvosi egyetemen és ezt a  diplomám is igazolja. Hátrányos helyzetben vagyunk az orvos asszisztensekkel szemben, akik akár 1200 lejjel is többet kereshetnek, ami frusztráló” – jegyezte meg a bába.   

Adela Golea a megyei kórház orvos igazgatója úgy nyilatkozott: a bértörvény különböző kategóriák számára ír elő fizetésnövelést márciustól, de a röntgen technikusok és bába nem szerepelnek ezek között. „Kértük a minisztériumtól, hogy válaszoljon pontosan ezen kategóriák bérezésére vonatkozóan, de nem kaptunk választ. Amint válaszolnak, alkalmazzuk az általuk előírtakat. Senkivel sincs gondunk, de a törvény az orvosok, az orvos asszisztensek, a mentősök számára írt elő növelést” – magyarázta Golea.

Monica Costin a megyei kórház ápolási igazgatója szerint a helyzetet törvénymódosítással orvosolhatnák, amely megfelelő besorolást és tisztességes fizetést írna elő a technikusoknak és bábáknak. 

A Kolozs Megyei Kórházban 55 röntgen technikus és 20 bába dolgozik.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elődöntős Simona Halep Cincinnatiban
Számítógépes támadások pénzintézetek ...
Pennsylvaniában háromszáz katolikus pap ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Hol vagytok, ti híres kolozsvári nők?
  • Örüljünk és ügyeljünk
  • Csád, ahol a szinte semmit is ...
  • Boldog kutyák ünnepe a magyarfenesi ...
  • Lelkecskék