Melescanu szerint megalapozatlanul vádolják Romániát
Vissza

Melescanu szerint megalapozatlanul vádolják Romániát

Teodor Melescanu külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében arról írt: Románia az egyik legelkötelezettebb támogatója az erős Európai Uniónak, és megalapozatlan Günther Oettinger uniós költségvetési biztos minapi nyilatkozata, amelyben ennek ellenkezőjét állítja.

A román diplomácia vezetője arra reagált, hogy az uniós biztos egy brüsszeli rendezvényen az európai projektet - belső és külső ellenfelek részéről egyaránt - fenyegető "halálos veszélyről" beszélt. A Politico brüsszeli hírportál szerdai beszámolója szerint Oettinger úgy vélekedett: Európán belül is "egyesek a meggyengítésére vagy akár a lerombolására törekszenek", Lengyelországot, Magyarországot, Romániát és az olasz kormányt nevesítve az uniós projekt állítólagos belső ellenfelei között. "Sajnálatunkat fejezzük ki, hogy az európai végrehajtó hatalom egy olyan tapasztalt tagja, mint Günther Oettinger minden valós alapot nélkülöző kijelentéseket tesz. Emlékeztetjük Oettinger urat: nem normális, hogy egy uniós biztos alapos előzetes tájékozódás nélkül vádoljon egy uniós tagállamot. Az uniós biztosoktól elvárható, hogy a teljes jogú tagállamokkal szemben kiegyensúlyozott és konstruktív hozzáállást tanúsítsanak, Oettinger úr állításai azonban ezzel ellentétes diskurzusba illeszkednek" - írta a közösségi oldalán a román külügyminiszter.
    Melescanu leszögezte: Románia a csatlakozás óta eltelt tíz évben "lelkesen és elkötelezetten" támogatta az erős, stabil és virágzó Európai Unió eszméjét. "Biztosíthatjuk európai partnereinket, hogy Románia hozzáállása nem változott és - felelősségünk tudatában - készen állunk az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvételére. Reméljük, bebizonyíthatjuk, hogy Európa még erősebbé válhat" - szögezte le a román külügyminiszter.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíksomlyói búcsú: zarándokok nélkül, a ...
Trump: nem szabad megengedni, hogy a ...
IMAS - Erősödnek a kis pártok, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ