Megvizsgálják, gyűlöletbeszédnek minősül-e Dorin Florea kijelentése
Vissza

Megvizsgálják, gyűlöletbeszédnek minősül-e Dorin Florea kijelentése

Az Országos Diszkriminációellene Tanács (CNCD) megvizsgálja, hogy kimeríti-e a gyűlöletbeszéd fogalmát Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester kijelentése, miszerint szabályozni kellene, milyen körülmények között vállalhatnak gyereket a fiatal családok - nyilatkozta Asztalos Csaba (képünkön), a CNCD elnöke.
A CNCD tegnapra idézte be a polgármestert, de Florea nem jelent meg a tanácsnál, álláspontját levélben ismertette.

Asztalos elmondta: levelében a polgármester „jogtalannak” minősíti, hogy a CNCD hivatalból eljárást indított ellene, és a grémium figyelmébe ajánlja Finnország és Magyarország vonatkozó joggyakorlatát.

Asztalos jelezte: Floreától eltérően neki „nincsenek nyelvi korlátai” megérteni a magyarországi jogszabályokat, amelyeket ő amúgy tanulmányozott, és „sehol nem talált olyan előírást”, amely szerint bárkinek is engedélyt kellene kérnie a hatóságoktól, hogy gyermeket vállaljon.

Hozzátette: a tanács azt vizsgálja, hogy a polgármester kijelentése belefér-e a véleménynyilvánítás szabadságába, vagy gyűlöletbeszédnek minősül.

Asztalos szerint a CNCD „ésszerű határidőn belül” meghozza döntését.

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester kijelentette, hogy a gyermekvállalást bizonyos feltételekhez kellene kötni: a jövendőbeli szülőknek stabil munkahellyel és lakással, megfelelő jövedelemmel és végzettséggel kell rendelkezniük; ugyanakkor ne lehessen gyereket vállalni bizonyos, törvény által megszabott kor alatt. Ha mégis egy olyan párnak születne gyermeke, amely nem felel meg a felsorolt feltételeknek, annak állami gondozásba kellene kerülnie, és ebben az esetben a szülőknek nem folyósítanák a gyermeknevelési pótlékot. A szülők visszakaphatnák gyereküket, amikor eleget tesznek az említett feltételeknek.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus: vesztegzár Olaszországban
Püspökké szentelték, és a főegyházmegye ...
Elemző: nem sikerült megoldani azt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Hunguest Hotel Sóstó: idillikus ...
  • „Három évtized alatt több ezer ember ...
  • Feljelentették Băsescut újabb ...
  • Egyelőre nem bővíthető a ...
  • Ditró után