Megváltoztak vásárlási szokásaink, de már nem is bánjuk
Elemzők szerint a készpénzmentes világé a jövő
Elemzők szerint a készpénzmentes világé a jövő
Vissza

Megváltoztak vásárlási szokásaink, de már nem is bánjuk

A világjárvány számos területen felborította addigi életünket, átírta korábbi szokásainkat. Nincs ez másképp a vásárlások esetében sem: egyre többen fordultak az elektronikus kereskedelem felé, s bár az elején sokaknak nehézkesen ment az online bevásárlás, lassan rájöttek csínjára-bínjára, felismerték a vele járó előnyöket. Néhány hónap leforgása alatt annyit fejlődött az e-kereskedelem, mint normális körülmények közepette 2-3 év alatt fejlődött volna. Nem csoda, hogy a jelenség felkeltette az elemzők, kutatók figyelmét, s folyamatosan jelennek meg a témába vágó, a jövőt is előre jelezni próbáló tanulmányok. A napokban két ilyen elemzés is napvilágot látott: az egyik szerint a romániai lakosság több mint fele nem is kíván már visszatérni korábbi vásárlási szokásaihoz, míg a másik arra világít rá, hogy az elkövetkező néhány évben a készpénz világszerte „kimegy a divatból”.

A koronavírus-járvány maradandó változásokat idézett elő a fogyasztói magatartásban. Az üzleti elemzésekre és az ennek megfelelő szoftverfejlesztésre szakosodott SAS (Statistical Analysis System) multinacionális cég által nemrég végzett elemzésből kiderült, hogy a romániai fogyasztók körében is hangsúlyosan megnőtt azoknak az aránya, akik online bevásárlási módszerekhez folyamodnak. A megkérdezetteknek több mint fele, 56%-a nem is szándékszik már visszatérni a korábbi, hagyományos vásárlási szokásaihoz; az alanyok mindössze 29%-a mondta azt, hogy szeretne újra a „régi normálisnak” megfelelően eljárni a közeljövőben a vásárlásai során. A megkérdezettek 34%-a azt emelte ki, hogy előreláthatóan az eddiginél is több digitális alkalmazást használ majd. 

„A járvány teljesen megváltoztatta a világot, és ennek egyértelmű bizonyítéka a fogyasztói prioritások átalakulása. A vállalkozásoknak a lehető legnagyobb fokú rugalmasságot kell tanúsítaniuk, továbbá gyorsan és céltudatosan kell alkalmazkodniuk a változásokhoz, hogy az üzleti megoldásokat az állandóan alakuló fogyasztói magatartáshoz igazíthassák” – emelte ki a Mediafax hírügynökség által idézett nyilatkozatában a SAS ügyfélszolgálattal, és adatkezeléssel foglalkozó igazgatója, Radoslaw Grabiec. 

Az elemzésből egyebek mellett az is nyilvánvalóvá vált, hogy az ügyfelek immár – a járvány előtti időszakhoz képest – nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy személyes jellegű adatokat bocsássanak a cégek rendelkezésére, hogy az üzletkötés minél személyreszabottabb lehessen. Konkrétan a megkérdezettek 33%-a mondta azt, hogy nyitottabban viszonyul az adatok átadásának kérdéséhez, míg csupán 20%-uk válaszolta azt, hogy továbbra is ódzkodik ettől. Az internetes eladással foglalkozó cégeknek ugyanakkor számításba kell venniük azt a tényezőt is, hogy a fogyasztókban az internetes tranzakciókban elkövethető csalások kockázata is hangsúlyosabban tudatosult: a kutatásban részt vevők közel 70%-a állapította meg, hogy kifejezetten körültekintően jár el az online vásárlások során.

A SAS közlése szerint az alacsonyabb árszabás és a különleges akciós ajánlatok már nem feltétlenül elegendőek ahhoz, hogy az ügyfeleket szolgáltató-, vagy brandváltásra ösztökéljék. Az elemzés szerint a fogyasztók többsége, 60%-a ugyan még kiemelt fontosságúnak tartja az alacsony árakat és az akciókat, de 20%-uk azt nyilatkozta, hogy igenis változtatott már szolgáltatót azért, mert az egyszerűbb és könnyebb online vásárlási folyamatot biztosított számára. Ugyanakkor 16%-uk azt mondta, hogy a gyorsabb és előnyösebb kiszállítás függvényében választott. 

Egy másik, a PwC nemzetközi céghálózat globálisstratégia-osztálya által végzett elemzés szerint a készpénzzel való fizetés a nem túl távoli jövőben „kimegy a divatból”; világviszonylatban ugyanis, a 2020-as adatokhoz képest 2025-ig megkétszereződik a digitális kifizetések száma, elérve az 1,9 billió tranzakciót. 2030-ig az online kifizetések száma pedig megháromszorozódik a 2020-as számokhoz képest.

„Az online kifizetések a járvány időszaka alatt hangsúlyosan megszaporodtak, legyen szó a mobiltelefon segítségével végzett különféle tranzakciókról, sms-ben való buszjegy­vásárlásról vagy a szolgáltatások QR-kóddal való kifizetéséről. Az emberek kerülték, és kerülik a hagyományos üzletekben a készpénz használatát, kedvet kaptak az internetes bevásárlásokhoz, és ez a trend a következő évtizedben is folyatódni fog” – emelte ki Diana Coroabă, a PwC Románia társaság tagja. Hozzátette: a pénzügyi ágazatnak mindezek folytán jelentékenyen át kell alakulnia, hogy tarthassa a lépést a változásokkal.

A bankok és a – pénzügyi technológiákra szakosodott – fintech cégek körében nemrég végzett, világszintű PwC-felmérés szerint, komoly befektetéseket kell végrehajtani az online kifizetési módok fejlesztésére; a bankok és cégek képviselőinek 97%-a úgy vélte, az internetes pénzügyi tranzakciókban irányadó lesz a valós időben történő kifizetésekre való törekvés is.

Az elektronikusan zajló kifizetések a bankok számára is nagyon hasznos adatokat generálnak, például arra vonatkozó információkat, hogy „ki, mikor, mennyit, mit vásárol”. Az adathalmaz új ügyfeleket, jövedelmeket generálhat, de a bankoknak, cégeknek számolniuk kell a megnövekedett kiberbiztonsági kockázattal, és az adatok bizalmasságának biztosítására való igénnyel is – összegzi a PwC tanulmánya. Ugyanakkor, a pénzügyi szakemberek 86 százaléka szerint a közeljövőben a hagyományos pénzügyi szolgáltatók számottevően együtt fognak működni a digitális pénzügyek legújabb generációjával, a fintech cégekkel, mivel az általuk ajánlott technológiákkal a pénzügyi szolgáltatások egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá válhatnak, innovatív, magas fokú ügyfélélményt biztosíthatnak.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Toleranciagyakorlás
  • Több mint egy tucat település vörös ...