Megválasztotta a parlament a közszolgálati televízió és rádió új vezetőségét
Weinberger Attila zenész lett a Román Kulturális Intézet alelnöke
Weinberger Attila zenész lett a Román Kulturális Intézet alelnöke
Vissza

Megválasztotta a parlament a közszolgálati televízió és rádió új vezetőségét

A parlament két házának együttes ülése hétfőn este megválasztotta a közszolgálati televízió és rádió új vezetőségét. A Román Rádiótársaság igazgatótanácsának elnökévé Răzvan Ioan Dincát választották, a közszolgálati televízió vezető grémiumának élére pedig Dan Turturică újságírót.

Dincát, aki színházi rendező és korábban a bukaresti Ion Dacian Operettszínházat vezette, a jelenleg ellenzéki, de kormányzásra készülő szociáldemokraták javasolták, Turturicát pedig a kormányzó liberálisok.

Az RMDSZ Nagy-Debreczeni Hajnalkát javasolta a közszolgálati televízió igazgatótanácsába, ő az előző mandátumban is betöltötte ezt a funkciót. A rádió igazgatótanácsába a szövetség Bodoczi Annamáriát nevesítette.

A nagyváradi Weinberger Attila (művésznevén AG Weinberger) blueszenész és zeneszerző lett a Román Kulturális Intézet alelnöke azt követően, hogy a  szenátus hétfőn megszavazta az intézmény új vezetőségét. Weinbergert, aki jelenleg a bukaresti Állami Zsidó Színház művésze, az RMDSZ javasolta erre a tisztségre.

Az intézményt a liberálisok által javasolt Liviu Jicman fogja vezetni elnökként, Weinberger mellett lesz egy második alelnök is, ezt a tisztséget a szociáldemokraták által javasolt Mirel Taloș fogja betölteni. Az intézményt egy 14 tagú tanács vezeti, a testület felét a parlamenti pártok által javasolt személyek töltik be, az RMDSZ Demeter András István kulturális államtitkárt javasolta a grémiumba.

A parlament azt követően szavazott a Román Kulturális Intézet új vezetőségéről, hogy a korábbi vezetőség mandátuma lejárt. A kinevezés négy évre érvényes.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ – Atmoszférák a ...
Véres kezek
Hindiből fordított regény kapta a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ