Megújul a kolozsvári kereskedelmi tevékenységre vonatkozó szabályzat
Vissza

Megújul a kolozsvári kereskedelmi tevékenységre vonatkozó szabályzat

Új szabályzatot készített a kolozsvári önkormányzat a város területén kereskedelmi tevékenységet kifejtők számára. Az új szabályozás váltja azt a 2009-ben elfogadott, több ízben módosított és időközben elavult termék- és szolgáltatásértékesítésre vonatkozó kereskedelmi szabályzatot. A dokumentum hat fő fejezetből áll, amelyek a kereskedés általános szabályozási elveit, a működési engedély kiváltására vonatkozó követelményrendszert, a működési engedély kiváltásának a procedúráját és a kiárusításra vonatkozó szabályokat, a működési engedély felfüggesztésének vagy visszavonásának körülményeit, és a zárórendelkezéseket tartalmazzák.

Az új szabályozás nagy hangsúlyt fektet a város területén zajló kereskedelem esztétikai vetületeire, a közízlést sértő megoldások elkerülésére. Például az üzlethelyiségek, kereskedések homlokzatán nem szerepelhetnek temetkezési vállalkozásokra jellemző tárgyak, fürdőszoba-berendezési tárgyak, építőanyagok, vagy bútorok.

A vendéglátóipari egységek 22 óra utáni nyitva tartásához társas házak esetén szükséges a közvetlen szomszédok engedélye. Azokat a szórakozóhelyeket, amelyek közterületen teraszt működtetnek, arra kötelezik, hogy zárvatartás idejére bútoraikat összegyűjtsék és erre kialakított helyszínen tárolják.

Árleszállítást és kiárusításokat évente kétszer, télen január 15. és április 15. között illetve nyáron, augusztus 1. és október 31 között szervezhetnek az üzletek, és erről értesíteniük kell a polgármesteri hivatalt legalább 15 nappal a kiárusítás elkezdése előtt.

„Átláthatóbb, külön tevékenységi körökre lebontott egyedi rendelkezések szerepelnek a szabályzatba, ami segíti a kereskedőket az engedélyeztetési iratcsomók összeállításában és mérsékeli a téves engedélyeztetési csomagok okozta bonyodalmak előfordulását. Az engedély kérése az e-guvernare online platformon is megoldható” – nyilatkozta Oláh Emese alpolgármester, a szabályzat kidolgozását végző munkabizottság elnöke.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sam Mendes első világháborús filmet ...
Dragoş Bányai Éva-emlékkiállítás ...
Nyomásgyakorlással oldanák meg a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ