MEGSZŰNT A ROMÁN JOGÁLLAMISÁG!?
Vissza

MEGSZŰNT A ROMÁN JOGÁLLAMISÁG!?

Megdöbbenésünket és értetlenségünket fejezzük ki a Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármestert érintő, tegnap született elsőfokú bírósági ítélet ügyében. Úgy gondoljuk, jogállamban nem fordulhat elő, hogy bárkit is alapos bizonyítékok nélkül elítélnek. Románia több mint egy évtizede tesz erőfeszítéseket, hogy igazságszolgáltatása függetlenül és szakszerűen működjön. Kétségtelen, az elmúlt bő egy évtizedben történtek előrelépések, de egy ideje egyre több jel árulkodik arról, hogy ez a reform tévútra került. Többször volt alkalmunk beszámolni ellentmondásos bírósági ítéletekről, megalapozatlan ügyészségi eljárásokról, amelyeknek áldozatai nemcsak romániai magyarok és közösségi intézmények voltak, hanem román emberek is.

Ma a társadalmat élénken foglalkoztatja az igazságszolgáltatás reformja. Mi is azt akarjuk, hogy olyan országban éljünk, amelyben a politikusok nem lopnak, és a közjó érdekében dolgoznak, de ezt a célt nem lehet elérni jogszerűtlen, törvénytelen intézkedésekkel. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bárkinek sérüljenek emberi jogai és szabadságjogai egy úgynevezett magasabb rendű cél érdekében. Nincsenek alacsonyabb és magasabb rendű célok, az emberi jogoknál fontosabb érték nem létezhet egy szabad, demokratikus jogállamban.

Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az igazságszolgáltatás reformjának és a közélet megtisztításának úgynevezett járulékos áldozatai legyenek. Úgy gondoljuk, a tegnapi bírósági ítélet olyan vörös vonalat lépett át, amely után bárki, az ártatlan is áldozattá válhat. Tekintettel arra, hogy a romániai magyarság egyik köztiszteletben álló vezetőjéről van szó, felhívjuk a hazai és a nemzetközi közvélemény és döntéshozók figyelmét, hogy a romániai magyar közösség egyre kevésbé érzi magát biztonságban szülőföldjén, és egyre nagyobb aggodalommal követi a román állam átláthatatlan, az igazságszolgáltatást is felhasználó háttérhatalmának egyre szaporodó intézkedéseit, amelyek a romániai magyarság megfélemlítésére irányulnak. Bízunk benne, a román igazságszolgáltatás képes lesz kiköszörülni a csorbát, és Horváth Anna ügyében másodfokon visszaadja nekünk azt a reményt, hogy hazánkban nem szűnt meg teljesen a jogállamiság.

A szerkesztőség

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Borsodi L. László a Székelyföld ...
Tranzíciók – Ismét Székely ...
Kolozsvár-dialógusok 2.0 – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ