Megszavazta a képviselőház a melegházasság alkotmányos tiltásáról szóló kezdeményezést – az RMDSZ frakció megosztott volt
Vissza

Megszavazta a képviselőház a melegházasság alkotmányos tiltásáról szóló kezdeményezést – az RMDSZ frakció megosztott volt

Megszavazta a képviselőház kedden azt az alkotmányt módosító javaslatot, amely "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" határozza meg a családot, megakadályozva ezáltal, hogy Romániában törvényt hozzanak az azonos neműek házasságáról.

Az alaptörvény módosítására (amely jelenleg "házastársakat" említ a család meghatározásánál) a Koalíció a családért elnevezésű, az ortodox egyházhoz közel álló civil szervezet tett javaslatot, amely - a többi keresztény egyház támogatásával - több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze polgári kezdeményezéséhez.

A képviselőház 232 vokssal 22 ellenében, 13 tartózkodás mellett fogadta el az alkotmánymódosító tervezetet, amelynek hatályba lépéséhez szenátusi megerősítés és érvényes népszavazás is szüksége

Értesülésünk szerint az RMDSZ képviselőházi frakciójából 16-on szavaztak mellette, ketten ellenezték és ketten tartózkodtak.

Csoma Botond Kolozs megyei képviselő volt az egyike az ellenszavazóknak. Lapunknak nyilatkozva elmondta: azért szavazott a kezdeményezés ellen, mert úgy vélte, egy szekuláris világban nem lehet csak vallásos szempontok szerint megközelíteni a házasság intézményének fogalmát. Kifejtette: a polgári törvénykönyv jelenlegi is tiltja az azonos neműek közti házasságot. De ha az évek teltével Románia polgárai történetesen megváltoztatják véleményüket ezzel a kérdéssel kapcsolatban, sokkal nehezebb dolga lesz a törvényhozásnak, ha nem csak a ptk.-ból kell ezt a tiltást kivenni, hanem előtte az alkotmányt is kell majd ismét módosítani – magyarázta.

A parlamenti frakció MPP-s tagjai, Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József sajtóközleményükben kifejtik: tekintettel arra, hogy a Magyar Polgári Párt képviselőiként választóik felhatalmazásával arra vállalkoztak, hogy az erdélyi magyarság érdekeinek érvényesítése mellett kiálljanak az egész társadalom alapvető értékeinek védelmében, arra a következtetésre jutottak, hogy támogatják az alkotmánymódosítást.

„Meggyőződéssel valljuk ugyanis, hogy a társadalom sejtjét a férfi és nő házassága révén létrejött család képezi, amely egyben igazodik a teremtés rendjéhez is. Ugyanakkor magunkénak valljuk a Magyarország Alaptörvényében is megfogalmazott alapelveket, melyek szerint a házasság intézménye „férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösség”, a család pedig „a nemzet fennmaradásának alapja”, áll a közleményben.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Európa Liga: Trófeával búcsúztatná ...
Erdélyben tájékozódott a magyarság ...
VIDEÓINTERJÚ - Ketten a kerékpáros ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Nehéz lesz orvosként dolgozni műszaki ...
  • Import problémák
  • Dán krimik és új szépirodalom magyarul ...
  • Látszólag
  • Killyéni-emlékverseny: nagy harc ...