Megőrizte alpolgármesteri tisztségét az RMDSZ Kolozsváron (Frissítve Csoma Botond nyilatkozatával)
Vissza

Megőrizte alpolgármesteri tisztségét az RMDSZ Kolozsváron (Frissítve Csoma Botond nyilatkozatával)

A kolozsvári tanács alakuló ülésén Emil Boc újraválasztott polgármester kifejtette: két korábbi alpolgármesterével szeretné folytatni a munkát az elkövetkező négy évben is, nevezetesen a liberális Dan Tarceával és Oláh Emesével, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnökével. A tanácsban a második legnagyobb frakcióval rendelkező Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) saját jelöltjére tett javaslatot. A tanácsosok többsége elfogadta Boc javaslatát. Tarcea 25 és Oláh Emese 20 voksot kapott.

A kolozsvári önkormányzat 27 tagú, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 16 mandátuma van, az USR-nek 5, az RMDSZ-nek 4, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) pedig kettő. A szavazáson egy liberális és egy szociáldemokrata tanácsos hiányzott - értesüléseink szerint igazoltan.

Csoma Botond: Az RMDSZ-es tanácsosoknak nem lesz könnyű dolguk…

Csoma Botond, Kolozs megye RMDSZ-elnöke a Szabadságnak elmondta: múlt héten egyeztetett Emil Boc polgármesterrel az alpolgármesteri tisztség ügyében, a városvezető megismételte korábbi álláspontját, miszerint semmi akadályát nem látja az együttműködés folytatásának.

Boc ismét utalt a 2012-es szövetségre, amikor az RMDSZ – bár volt más opciója – a liberálisok mellé állt, így teremtve meg a szűk többséget az akkor összeálló testületben - a jelek szerint a PNL nem felejti el az ilyen gesztusokat.

Kérdésünkre, hogy támasztott-e feltételeket Emil Boc az RMDSZ-szel szemben a támogatásért cserébe, Csoma úgy fogalmazott: elvi megállapodásról van szó, a liberálisok nem fogalmaztak meg elvárásokat. Kifejtette: a négytagú RMDSZ-frakciónak mindazonáltal nem lesz könnyű dolga, a városprogramban megfogalmazott célkitűzések köteleznek, etnikai kérdések eddig is, és vélhetően ezután is kemény egyeztetések tárgyát képezik, a szövetség tanácsosainak meg kell találni az eszközöket, hogy ígéretükhöz híven képviseljék a magyar érdekeket. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gulyás Gergely Kolozsváron: mindenkit ...
Öngyilkos lett egy ...
OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ