Megnyílt az első metropoliszi menhely bántalmazott nőknek
Vissza

Megnyílt az első metropoliszi menhely bántalmazott nőknek

Kolozsváron nyílt meg az első hazai metropolisz övezeti központ, ahova a családon belüli erőszakot elszenvedett nők menekülhetnek. A létesítmény 200 személy számára nyújt különböző szolgáltatásokat. A Kolozsvári Metropolisz Övezet Közösségfejlesztő Egyesület (ADI ZMC) a Babeş-Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben két tanácsadóközpont beüzemeltetését és szakértői mozgócsapat felállítását vállalta a VeDe Közösség projekt keretében.

Az önkormányzat által működtetett tanácsadóközpont szolgáltatásai mellett hamarosan ezek a szolgáltatások is elérhetők lesznek, így még több áldozathoz érhet el idejében a segítség. Coraian Zoltán, a központ igazgatója elmondta: a bántalmazott nőknek jogi és pszichológiai tanácsadást nyújtanak, továbbá megelőzési tevékenységet is folytatnak.

A létesítményben nem csak kolozsvári, hanem a város közelében található kilenc (Apahida, Kisbács, Kajántó, Csürülye, Kolozs, Erdőfelek, Szászfenes, Gyalu, Zsuk) községben élő nőket is fogadják. Uniós forrásból 1,8 millió lejt áldoznak arra, hogy az elkövetkező 28 hónapban támogassák a bántalmazott nőket, illetve gyerekeket. 

„A központban a családon belüli erőszak áldozatait támogatják a kriminalisztikai igazolások megszerzésében is. Becslések szerint mintegy 100 embert tudunk támogatni ebben, többek között a törvényszéki orvosi intézet által kibocsátott bizonyítvány díjának kifizetésével" – hangsúlyozta Adrian Răulea a központ munkatársa.

A projekt részeként 40 Kolozsvár metropolisz övezetében élő segítőt oktatnak válságkezelésre, hogy közbeléphessenek családon belüli erőszak esetében.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
Ókori „kolozsvári” múmiát CT-ztek az ...
Ötven perc bűvölet

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ