Megkezdte 229. évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház, számos bemutatót ígérnek a közönségnek
Vissza

Megkezdte 229. évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház, számos bemutatót ígérnek a közönségnek

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy még a legbizonytalanabb, egyik pillanatról a másikra változó élethelyzetekben is merni kell tervezni és előrenézni, bízva abban, hogy ami jönni fog, nem húzza majd (ismét) teljesen keresztül a számításainkat. Ennek megfelelően a Kolozsvári Állami Magyar Színház is tervez: tíz új előadást mutatnak be a 229., 2021/2022-es évadban, külföldi szereplésekre készülnek, vendégrendezőket és -színészeket fogadnak, valamint a színház épületének felújítását és modernizálását is beírták már a naptárjukba. Az évad újdonságairól az intézmény igazgatója, Tompa Gábor tartott sajtótájékoztatót pénteken, szeptember 24-én.

A színház évadnyitó sajtótájékoztatóját valójában maga az évadnyitó előadás már megelőzte, hiszen a társulat szeptember 1-jén mutatta be A. P. Csehov Cseresznyéskert című darabját Yuri Kordonsky rendezésében. Az előadás szövege – amelyet Kozma András fordított magyarra – Rainer Maria Rilke és Kézdi Imola verseivel egészült ki. Arról, hogy a második bemutató előkészületei már javában zajlanak, a pénteki eseményre összegyűlt újságírók saját fülükkel győződhettek meg, hiszen az épület emeleti előcsarnokában tartott sajtótájékoztatóra jócskán beszűrődtek a hangok Eugène Ionesco Macbett című darabjának próbájáról. Az előadást Silviu Purcărete rendezésében október 13-án láthatja először a közönség.

A második premiert követő napon, október 14-én már el is kezdődnek William Shakespeare Hamletjének előkészületei: a Tompa Gábor által színpadra állított, Vecsei H. Miklós vendég-főszereplésével készülő előadást december 3-án mutatják be, ezzel pedig elkezdődik a Showcase 2021 című miniévad, amely során az újonnan bemutatott produkciókat, valamint az elmúlt időszakban a járvány miatt keveset játszott előadásokat tekinthetik meg a színházkedvelő kolozsváriak és a társulat meghívott vendégei. December 3. és 10. között műsorra tűzik a színház nagytermében a Rómeó és Júliát (r. ifj. Vidnyánszky Attila), az Állatfarmot (r. Puskás Zoltán), a Cseresznyéskertet (r. Yuri Kordonsky), a Macbett-et (r. Silviu Purcărete) és a Hamletet (r. Tompa Gábor). A miniévad alatt a stúdióteremben a Nóra (r. Nagy Botond) és a Pornó – Feleségem története (r. Árkosi Árpád) tekinthető meg.

Az évadnyitó sajtótájékoztatót a színház igazgatója, Tompa Gábor tartotta. Fotó: Biró István

A 2022-es év a színháznál Utas és holdvilág előadással kezdődik: a Szerb Antal regénye nyomán, Nagy Botond és Kali Ágnes szövegadaptációja alapján Nagy Botond által színpadra állított produkciót januárban láthatja a közönség. Az előadást eredetileg már tavaly januárban bemutatták volna, de a járványhelyzet ezt végül nem tette lehetővé.

Márciusban párhuzamosan két előadás próbafolyamatai zajlanak: Andrei Șerban rendezésében készül Robert Icke Oedipus című kortárs politikai drámája, Sinkó Ferenc pedig a társulattal a színház stúdiószínpadára állítja Anne Lepper Seymour című kortárs drámáját. Májusban Móricz Zsigmond Rokonok című regényének világa és szereplői elevenednek meg a kolozsvári színpadon Bocsárdi László rendezésében.

Az évad a Kodály és Bartók barátságáról szóló, Vecsei H. Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila és Kovács Adrián által jegyzett Az ifjú barbárok premierjével zárul: az előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója, rendezője ifj. Vidnyányszky Attila.

A társulat tavasszal részt vesz az Európai Színházi Unió (UTE) Katasztrófa elnevezésű nemzetközi projektjében, amely során 16 európai színház részvételével hét koprodukciós előadás valósul meg. A projektben a Kolozsvári Állami Magyar Színház a konstancai Állami Színházzal és a Ljubljanai Nemzeti Színházzal hoz létre közösen egy négynyelvű előadást Tompa Gábor rendezésében, Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája és Samuel Beckett Katasztrófa című drámája alapján. Az előadás próbái Konstancán zajlanak, és itt tartják júniusban a bemutatót is, a kolozsvári közönség pedig először a novemberre tervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon tekintheti meg a produkciót.

Pillanat az október 13-án bemutatásra kerülő Macbett olvasópróbájáról. Fotó forrása: a színház Facebook-oldala

A sajtótájékoztatón Tompa Gábor azt is elmondta, az évad tízedik premierének sorsa még bizonytalan: az eredeti tervek szerint Eszenyi Enikő főszereplésével februárban mutatnák be Samuel Beckett Ó, azok a szép napok! című darabját Tompa Gábor rendezésében, de mivel a színésznő már nem tagja a Vígszínháznak, a kolozsvári társulat új koprodukciós társulatot kell keressen az előadáshoz.

A 2021/2022-es évad során korábban bemutatott előadásokat is láthat a közönség. Műsoron marad a Ványa bácsi (r. Andrei Șerban), a Suttogások és sikolyok (r. Andrei Șerban), a Hedda Gabler (r. Andrei Șerban), a Születésnap (r. Robert Woodruff), a Caravaggio terminal (r. Robert Woodruff), a Kalucsni (r. Visky András) és a Rosmersholm (r. Andriy Zholdak). Látható még  A velencei kalmár (r. Tompa Gábor), a Rómeó és Júlia (r. ifj. Vidnyánszky Attila), az Állatfarm (r. Puskás Zoltán), a Pornó – Feleségem története (r. Árkosi Árpád) és a Hegedűs a háztetőn (r. Béres László). Nem marad ki az évadból továbbá a Kurázsi mama és gyermekei (r. Armin Petras), a Nóra (r. Nagy Botond), az Illegitim (r. Adrian Sitaru), A vágy villamosa (r. Tom Dugdale) és a Homemade (r. Vargyas Márta) sem.

A sajtótájékoztatón Tompa Gábor elmondta: bár bizonytalan az évadterv teljesítése a járványhelyzet miatt, de remélhetőleg „lesz elég értelem és józanész, ahhoz, hogy ne zárják be ismét a színházakat és így a kultúra ne kerüljön teljes csődbe”. Hozzátette, a bemutatókon túl más jellegű tervei is vannak jövőre az intézménynek: amennyiben megkapják a fenntartó engedélyét, nyáron vagy késő ősszel kezdenék el a színház épületének felújítását és modernizálását. Az igazgató szerint a színpad és a nézőtér elavult, a tetőszerkezet pedig javításra szorul, így a munkálatok minimum egy évig, de akár hosszabb ideig is elhúzódhatnak. A színház működése azonban erre az időszakra sem állna le: elsősorban stúdió-előadásokkal, az elmúlt év kihagyásai után külföldi fesztiválszereplésekkel és belföldi turnékkal töltenék ki azt az időt, amíg a nagyterem újjászületik.

(Borítókép: Jelenet a szptember 1-jén bemutatott Cseresznyéskert című előadásból. Fotó forrása: a színház Facebook-oldala) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • A bili esete a Hóstáttal
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre