Mégis tüntet a román diaszpóra, de senki nem vállalja a felelősséget
Vissza

Mégis tüntet a román diaszpóra, de senki nem vállalja a felelősséget

Bár szerdán a bukaresti főpolgármesteri hivatal arról tájékoztatott, a határon túli románok szövetsége egy e-mailben értesítette őket, hogy lemondanak az augusztus 10-re, azaz péntekre tervezett tüntetés megszervezéséről, ez mégsem marad el: csütörtök reggelre a diaszpóra szervezett csoportjai érkeztek az országba. A nagyszabású kormányellenes tiltakozásra csaknem két hónapja készül a román diaszpóra, de a közösségi fórumokon szerveződő megmozdulásnak nincs gazdája. Bár a külföldön dolgozó románok több egyesülete is részt vesz a toborzásban, s egyesek közülük be is jelentették a tüntetést Bukarest főpolgármesteri hivatalának, a megmozdulásért egyikük sem akart felelősségét vállalni, valamint szervezőként írásos megállapodást kötni a közrendet biztosítani hivatott csendőrséggel.

A román diaszpóra szervezett csoportjai, amelyek főleg Nagy Britanniából, Olaszországból és más nyugat-európai országokból indultak, csütörtökre virradó éjszaka érkeztek meg az országhatárra. Az egyik fellobogózott autós menetoszlopnak néhány tucatnyi nagyváradi ellenzéki aktivista ünnepi fogadtatást rendezett az Ártánd-Bors határátkelőn. A bukaresti Victoria-térre összehívott demonstráció a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD), Liviu Dragnea pártelnök és Viorica Dăncilă miniszterelnök ellen irányul, s a másfél éve kezdődött korrupcióellenes megmozdulásokkal vállal szolidaritást.

A járműveikre kifeszített feliratok szerint a szociálliberális kormánnyal elégedetlen, külföldön dolgozó román vendégmunkások előrehozott választások megrendezését, a korruptoknak kedvező törvényalkotás leállítását, a „korrupciót legalizáló Iordache-bizottság” (az igazságügyi törvény módosítását előkészítő parlamenti különbizottság) feloszlatását követelik. Nyilatkozataikban a tüntetni hazatérő románok a bukaresti „bürokrata, korrupt, haszonleső, kormányzásra alkalmatlan” vezetést teszik felelőssé azért, hogy Romániában nem tudtak érvényesülni, és kénytelenek voltak boldogulásukat külföldön keresni.
 

A megmozdulással a diaszpóra arra a kormányzati erődemonstrációnak szánt nagygyűlésre szándékszik válaszolni, amelyet az ügyészségek és titkosszolgálatok visszaélései, a legitimáció nélküli, úgynevezett „párhuzamos állam” ellen szervezetett a PSD június 9-én, és amelyre buszok százai és több különvonat hozta a kormánypártok támogatóit a Victoria-térre, az utóbbi másfél évben megszokottá vált korrupcióellenes ellenzéki megmozdulások hagyományos helyszínére. 
 

A „közéleti uborkaszezonnak” számító augusztusi időpontot sokan alkalmatlannak tartják egy politikai rendezvényre, de ez az egyedüli olyan időszak, amikor a külföldön dolgozó román vendégmunkások – akiknek a száma több millióra tehető – tömegesen hazatérnek szülőhazájukba.
 

A pénteki demonstráció hangadói nagyszabású, százezres nagyságrendű megmozdulásban reménykednek, de fogalmuk sincs arról, hányan vonulnak majd az augusztusi kánikulában a kormány székháza elé. Mint bejelentették, ők nem ingyen buszokkal utaztatják a fővárosba a résztvevőket: a tüntetésre szerintük mindenki saját költségén, politikai meggyőződése miatt érkezik. A borsi határátkelőhöz szerdán éjjelre érkezett csoportok, akik főként Nagy-Britanniából, Olaszországból, Belgiumból tértek haza, csütörtökön délelőtt megálltak Bánffyhunyadon, majd délben Kolozsváron, illetve Bukarest felé haladva Marosvásárhelyen és Brassóban is – tudósított a Mediafax hírügynökség.

A csendőrség komoly erőkkel készül, más megyékből is erősítést vezényeltek Bukarestbe. Csütörtökön a csendőrség hadnagy-ezredese, Marius Militaru azt nyilatkozta, azért lesznek jelen a tüntetés helyszínén, hogy a rendet biztosítsák, de nem szándékoznak „megütközni az állampolgárokkal”. Mindamellett felhívta a tüntetők figyelmét arra, hogy több helyütt a csendőrség elleni erőszakos fellépésre buzdítanak, de határolódjanak el az ilyen jellegű megnyilvánulásoktól és békésen, civilizáltan tüntessenek, kerüljék a konfliktusokat. Közölte továbbá, hogy a csendőrség apolitikus szerv, „nem pretoriánusok”, ugyanakkor „nem fogják eltűrni” a polgári engedetlenséget, az erőszakos cselekményeket, az erőszakra vagy állami intézmények elfoglalására uszító felhívásokat. Hasonlóképpen, a csendőrség nem nézi el az antiszociális megnyilvánulásokat sem, a legutóbbi megmozdulásokon a rendfenntartók több tagját megütötték, megkarcolták, sőt megharapták – nyilatkozta Georgian Enache, a fővárosi csendőrség szóvivője. Felhívta a tüntetők figyelmét arra, ne érkezzenek a helyszínre méretes csomagokkal, a gyermekeket pedig tartsák távol az antiszociális magatartást tanúsító csoportoktól, mindenki „egészségesen akar a nap végén hazaérni.”

A bukaresti főpolgármesteri hivatal bejelentette, az augusztus 10-i demonstrációnak nincsenek szervezői, azok a személyek, akiket tárgyalásra hívtak a tüntetés kapcsán, elutasították a jegyzőkönyv aláírását és a „felelősségvállalást”.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Felelősségre vonják a tanügyminisztert
Újabb PSD-s javaslatok a tárcák élére
VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ