FRISSÍTVE - Meghalt Szőcs Géza költő
Vissza

FRISSÍTVE - Meghalt Szőcs Géza költő

Elhunyt Szőcs Géza költő, adta hírül nemrég Facebook-bejegyzésében a Magyar Pen Club.

„Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy a Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza költő ma este elhunyt”, olvasható a bejegyzésben.

A 67 éves költő, egykori miniszter, Orbán Viktor kulturális főtanácsadója koronavírusos volt, az intenzív  osztályon ápolták, ahol lélegeztetést kapott.

Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas költő, politikus 1953. augusztus 21-én született Marosvásárhelyen. A Babeș–Bolyai Tudományegyetemen végzett magyar–orosz szakon 1978-ban. A nyolcvanas évek elején szamizdat lapot szerkesztett, ezért a Securitate többször is letartóztatta és bántalmazta; később kiderült, a saját apja is jelentett róla.

Dolgozott újságíróként Genfben és a Szabad Európa Rádió budapesti irodájában, majd a Magyar Naplónál. A rendszerváltás után, 1990-ben visszatelepült Kolozsvárra; itt politikai szerepet is vállalt újságírói és szerkesztői munkái mellett. 1990 és 1991 között a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára, 1991 és 1993 között politikai alelnöke volt, 1990 és 1992 között szenátorrá választották. 1996 és 1998 között a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületének elnökségi tagja lett.

1996 és 2000 között a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány ellenőrző testületének tagja volt, később, 2008-ban ugyanitt a kuratórium Fidesz által delegálta elnökségi tagja lett. 2010-től 2012-ig a második Orbán-kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára volt, majd 2012-től a miniszterelnök kulturális főtanácsadója lett.

Dolgozott az Irodalmi Jelen főmunkatársaként, 2011-től volt a Magyar PEN Club elnöke.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: nem szándékozunk lezárni az ...
Elhunyt az argentinok legendája, Diego ...
Bukaresti kórház folyosóján kezelt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...