Meghalt Peter Hall rendező, a Royal Shakespeare Company alapítója
Vissza

Meghalt Peter Hall rendező, a Royal Shakespeare Company alapítója

Nyolcvanhat éves korában meghalt Peter Hall brit színházi rendező, a Royal Shakespeare Company alapítója, a National Theatre (Nemzeti Színház) egykori igazgatója – írta a BBC hírportálja a National Theatre közlésére hivatkozva.

A színházi legenda hétfőn hunyt el a londoni University College kórházában, családja körében. Hall demenciáját 2011-ben állapították meg.

Hosszú karrierje során ő állította először angol nyelven színpadra Beckett Godot-ra várva című, eredetileg franciául írt darabját, valamint ő rendezte Harold Pinter Hazatérésének ősbemutatóját. 

Peter Hall 1973-ban lett a National Theatre igazgatója. A Royal Shakespeare Companyt 29 éves korában, 1960-ban alapította és nyolc éven át vezette.

A National Theatre volt igazgatóinak egyike, Richard Eyre az angol színház keresztapjának nevezte Hallt, a társulat jelenlegi vezetője, Rufus Norris pedig azt mondta: „mindannyian óriások vállán állunk, Peter Hall vállán pedig az egész mai brit színjátszás nyugszik”.

Miután a National igazgatói székéből távozott, 1988-ban megalapította a Peter Hall Companyt, amelyet 2011-ig vezetett, 2003-ban pedig a kingstoni Rose Theatre-t hozta létre.

Lányát, Rebecca Hall színésznőt is rendezte 2003-ben Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékában. Utolsó produkciója a Vízkereszt, vagy amit akartok 2011-es bemutatója volt a National Theatre-ben.

 


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nemzeterősítő rendezvény a Mátyás ...
Johannis: Romániában folytatni kell a ...
Enyedi Ildikó filmje indul az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fotókiállítás a Hóstátról a ...
  • Hóstát 1979–1984
  • Miniszterelnök asszony
  • Elcsendesedett a csíkszeredai ...
  • Bemutatták Clarisse Werner kötetét