Meghalt Bisztrai Mária színművész
Vissza

Meghalt Bisztrai Mária színművész

97 éves korában elhunyt Bisztrai Mária, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja.

Bisztrai Mária 1923. május 25-én született Kolozsváron, Petru Groza román miniszterelnök és Kabdebó Duci színésznő gyermekeként. 1951-ben végzett a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, ettől kezdve a kolozsvári Állami Magyar Színház tagja.

1969-től nyugdíjazásáig (1985) ő töltötte be a színház igazgatói tisztségét, ezen időszakban mutatták be Sütő András drámáit Harag György rendezésében (Egy lócsiszár virágvasárnapjaCsillag a máglyánKáin és ÁbelSzuzai menyegző). 

Lírai szerepek sokaságát és karakterszerepeket elevenített meg. Számos előadóesten vett részt, sűrűn szerepelt a rádióban és a román televízió magyar nyelvű adásaiban is.

Fontosabb szerepei: Natasa, Mása (Csehov: Három nővér); Diana (Lope de Vega: A kertész kutyája); Zilia (Heltai J.: A néma levente); Rhédey Eszter (Mórizs Zsigmond: Úri muri); Lida (Kohout: Ilyen nagy szerelem); Blanche (T. Williams: A vágy villamosa); Stella Campbell (Kilty: Kedves hazug); Gertrudis (Katona József: Bánk bán).

Filmezett is, többek között játszott a Déry Tibor műve alapján készült 141 perc a befejezetlen mondatból című filmben (rendező: Fábri Zoltán), a Szabó István rendezte Mephistóban, illetve a Szindbád című alkotásban (rendező: Huszárik Zoltán). Szerepet kapott a Lumini și umbre (Fények és árnyak) című román filmben is.

„Gondolataimat nem búcsúnak szánom, csak az arrafele vezető útnak. Nagyon szerettem az életet és a színházat. Harmincnégy évi tagságom alatt mindannyiszor szívdobogással mentem végig a Malom utcán. Tiszteltem a színházat, amelynek tagja voltam. A legnagyobb köszönetet és hálát drága szüleim érdemlik meg, akik egy életre való szépséggel tarisznyáltak fel”, vallotta a róla szóló életinterjúkötetben, amelyet 2011-ben mutattak be (Dehel Gábor: Bisztrai Mária, Korunk – Komp-Press Kiadó, Prospero könyvek sorozat, 2011)

(Fotó: Rohonyi D. Iván)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ablakok, képernyők, drótok: 230 zsák ...
Együttérző helyeslés – ...
Elsőfilmes rendező alkotása nyerte a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ