Meghaladta az ezret az egy nap alatt jegyzett fertőzések száma
Vissza

Meghaladta az ezret az egy nap alatt jegyzett fertőzések száma

Romániában szerdán újra megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzések rekordja: 1030 esetet jelentett a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Az újonnan felderített megbetegedések mellett külön jegyezték a már ismert fertőzöttek újrateszteléseiből összesített, 372 főre vonatkozó adatot. A járvány kitörése óta összesen 40 163 koronavírusos megbetegedést jelentettek, eddig 24.663 pácienst nyilvánítottak gyógyultnak, 2694 tünetmentest engedtek haza a kórházakból tíz napos beutalást követően. A tegnapi adatok szerint országszerte 5179 fertőzöttet kezeltek, közülük 293 ember volt intenzív terápiás osztályon. Az elmúlt 24 órában 27, a Covid-19 okozta halálesetet jegyeztek.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerdai nyilatkozatában hangsúlyozta: az országban a járványügyi helyzet annak következményeként alakult így, hogy sokan félvállról veszik az intézkedéseket, magát a világjárványt, sőt a szabályok megszegésére buzdítanak. Tătaru a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) egy Facebook-bejegyzését kommentálva azt mondta: a románok azért válnak „Európa pestiseseivé,” mivel nincsenek megfelelően tiszteletben tartva a járványügyi védekezést szolgáló intézkedések.

A PSD az említett bejegyzésben a Klaus Iohannis államfőt és Ludovic Orban miniszterelnököt vádolta azzal, hogy „Romániát a vörös zónába” terelték, hogy „folytathassák a közpénzek dézsmálását”, „tönkretéve a gazdaságot, a munkahelyeket, az életszínvonalat.”

Nelu Tătaru arról is beszélt, hogy egyelőre nincs kilátásban a szükségállapot bevezetése, a veszélyhelyzetet pedig mindaddig fenntartják, amíg sikerül a járványt megfelelően kezelni, és nem kezd csökkenő trendet mutatni a fertőzések száma. A tárcavezető nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy egy adott pillanatban telítődhetnek a kórházak intenzív terápiás részlegei is, ami mindenesetre vészjelzés lesz.

A miniszter kiemelte: a járványt megfékezni nehéz, ha „járványtagadó áramlatok vannak”, és sokan bagatellizálják azt a három-négy hónapos időszakot, amikor mindenki igyekezett a szabályokat betartani, s mérsékelni lehetett a vírus terjedését.” „Pontosan a szabálytalanságok és a szabálysértésre való felbujtás miatt váltunk „Európa pestiseseivé, akik előtt több ország lezárta határait.”

A múlt héten a fővárosban és további négy környező megyében észlelték a koronavírus-fertőzések több mint 43 százalékát, míg a partiumi térségben volt a legkevesebb megbetegedés – derült ki a közegészségügyi hatóság (INSP) elemzéséből, amelyet szerdán ismertetett a hotnews.ro hírportál.

Július 13–19. között Argeş (689), Brassó (367), Galac (357) és Prahova (313) megyében azonosították a legtöbb új fertőzést. A kétmilliós Bukarestben 611 új esetet regisztráltak múlt héten.

Lakosságarányosan a fővárostól északra található térség a legfertőzöttebb: Argeş, Dâmboviţa, Brassó és Galac megyében az utóbbi két hétben a százezer lakosra jutó új fertőzések száma meghaladta a százat.

Az országos átlagnál gyorsabban terjed a fertőzés a Kárpátoktól délre található Gorj (121), Olt (120), Dâmboviţa (229) és Buzău (168) megyében is, valamint Bákóban (163).

A legkevesebb fertőzést Szatmár (2), Szilágy (6) és Bihar (12) megyében azonosították. A fertőzési gócnak számító Brassó megye kivételével valamennyi erdélyi megyében kevesebb, mint 50 új esetet találtak 100 ezer lakosonként, és csak Temes, Fehér, Beszterce-Naszód, valamint Kovászna megyében haladta meg a harmincat az utóbbi két hétben.

Az INSP elemzése szerint a fertőzöttek átlagéletkora 49, a halálos áldozatoké 69 év, és minden tizedik fertőzött az egészségügyi rendszerből kerül ki.

A GCS közleménye szerint a kedden hatályba lépő karanténtörvény – több mint kéthetes joghézag után – ismét lehetővé teszi a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek kórházi vagy otthoni elkülönítését, és jogalapot teremt a hatóságoknak arra, hogy karanténra kötelezzék a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő, vagy a járvány sújtotta országokból érkező embereket.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint a világon 14 906 602 ember fertőződött már meg a járványban, a halálos áldozatok száma 615 754, a gyógyultaké pedig 8 434 666. Egy nappal korábban még 14 655 405 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 609 806, a gyógyultaké pedig 8 227 804 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 3 899 148 fertőzött van, 141 992-en haltak meg, 1 182 018-an meggyógyultak.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Másodfokú viharriasztás harminc megyében
Fesztiválról fesztiválra hívják Horvát ...
Margó Irodalmi Fesztivál októberben, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ