Meghaladta a kétmilliót a kolozsvári reptér utasforgalma
Vissza

Meghaladta a kétmilliót a kolozsvári reptér utasforgalma

Rekordszámú, kétmilliós utasforgalmat tudhat magáénak a kolozsvári nemzetközi reptér, amelyet kellőképpen meg is ünnepelt tegnap a légikikötő vezetősége helyi hivatalosságok és a reptér személyzete jelenlétében. Ünnepélyes keretek között köszöntötték és jutalmazták tegnap délután a repülőtér idei kétmilliomodik utasát. A LOT Polish Airlines légitársaság Varsóból érkezett járatán utazott az a meglepetésben részesített fiatal kolozsvári hölgy, aki a virágcsokron kívül ingyenes Kolozsvár–Varsó menettérti repülőjegyet kapott ajándékba. A kétmilliós utassszám rekordnak számít a kolozsvári repülőtér történetében, és további fejlesztésekre ösztönöz, ami pozitívan befolyásolja a kincses város és az egész régió gazdasági, kulturális és társadalmi kilátásait. A célkitűzés pedig éppen az, hogy a kolozsvári légikikőtő regionális jelentőségű nemzetközi repülőtérré nőjje ki magát, és erre a jelek szerint minden esélye megvan.

Ioana Tanta a szerencsés kétmilliomodik utas a ceremónián elmondta: nagy meglepetés volt számára az ünnepség, miután elég gyakran teszi meg az utat Varsóba. A hivatalosságok „testreszabott” ajándékkal, egy varsói menettéri jeggyel kedveskedtek neki, és az ünnepi tortát is ő vághatta fel. Adrian Kubicki a LOT Polish Airlines légitársaság ügyvezető igazgatója, és a repülőgép parancsnoka rendkívülinek nevezte az utat, amely további jó együttműködést alapozott meg.

A nemzetközi repülőtér utasforgalmának látványos fejlődése a következőképpen alakult: 1996-ban 32 ezer fő (egyetlen kiszolgáló repülőtársasággal), 2006-ban 244 ezer fő, 2010-ben 1,028 millió fő, 2015-ben 1,85 millió fő, 2016-ban 1,88 millió fő, 2017. szeptember 21-én 2 millió fő (10 szállítócéggel és 45 célállomással). Ezt már David Ciceo vezérigazgató ismertette, kiemelve, hogy alig három hónappal a milliomodik utas köszöntése után már sikerült ilyen gyorsütemű forgalomnövekedést elérni, és 2017 végére várhatóan túllépik a 2,7 milliós szintet, jövőre pedig a 3 milliót.

2017 első fél évében a következő városokba üzemeltettek járatokat: Bukarest, London, München, Milano, Párizs, Barcelona, Róma, Dortmund, Bologna, Madrid. A forgalom 73%-a irányult külföldre, 25%-a volt hazai rendeltetésű és 2%-a charterjárat. Az utasforgalom pontos megoszlása: Romániába közel 339 ezer, Németországba közel 200 ezer, Spanyolországba 147 ezer, Olaszországba 152 ezer, Angliába közel 128 ezer, Franciaországba közel 35 ezer, Belgiumba közel 29 ezer, Írországba 21 ezer, Hollandiába 19 ezer, Izraelbe közel 19 ezer személy utazott.

Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke azt a stratégiát dicsérte, amely révén a nemzetközi repülőtér tíz év alatt százszoros eredményt tudott felmutatni. A megyei önkormányzat folytatja a fejlesztési beruházást, mert Kolozsvár és a térség érdeke, és az elért eredményekben az összes repülőtéri alkalmazottnak megvan a maga elismerésre méltó érdeme.

Különben az ország más repülőterei is jelentős forgalombővülést könyvelhettek el az utóbbi időben. Legnagyobb mértékben a fővárosi Otopeni, amely tavaly közel 11 millió utast szolgált ki, erre az évre 12 millióra számítanak, és 880 millió eurós befektetéssel néhány esztendő múlva megkétszerezni igyekeznek a jelenlegi eredményt.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Biztonsági öv nélküli vezetésért ...
Kelemen Hunor: a román EU-elnökség fő ...
Cioloș: el kell kerülni az enklávék ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Visszahelyeznék a Sissi-szobor ...
  • Még nincs vége
  • „Ahogyan élek, az a hazám”
  • Szépen hangzó szavak mellett jó ...
  • Kutyából szalonna