Meghaladja a 28 ezer lejt a legnagyobb különleges nyugdíj Kolozs megyében
Vissza

Meghaladja a 28 ezer lejt a legnagyobb különleges nyugdíj Kolozs megyében

Több mint 200 különleges nyugdíjat fizet a Kolozs Megyei Nyugdíjpénztár, a legmagasabb meghaladja a 28 ezer lejt. A hatalmas összeget egy volt bíró vagy ügyész kapja. A megyei nyugdíjpénztártól a Mediafax hírügynökség megtudta: 2017 decemberében több mint 2,1 millió lejbe került a különleges nyugdíjak kifizetése.

„A múlt év végén 223 személy volt jogosult szolgálati nyugdíjra, köztük bírók, ügyészek, civil repülési személyzet, volt diplomaták és konzulok, volt honatyák, a bíróságok és ügyészségek kiegészítő szakszemélyzete, a számvevőszék tanácsadói és felügyelői, illetve azok utódai. A szolgálati nyugdíjak összege 2017 decemberében meghaladta a 2,1 millió lejt, ebből 414 352 lejt az állami társadalombiztosítási költségvetésből, a többi 1 714 397 lejt pedig az állami költségvetésből fizetjük. A legnagyobb összegű szolgálati nyugdíj havi 28 004 lej, amelyet a bírók és ügyészek jogállásáról szóló 2004/303-as törvény alapján állapítottak meg” – tudták meg.

A szenátus munkaügyi, családügyi és társadalomvédelmi bizottsága február végén negatívan véleményezte azt a kezdeményezést, amellyel a Mentsétek Meg Romániát Unió (USR) a különleges nyugdíjak eltörlését kérte. Az USR javaslatának indoklása szerint a rendkívüli törvényekkel megállapított nyugdíjra jogosultak száma összesen 184 ezerre rúg, a különleges nyugdíjakra költött összeg pedig 2017-ben elérte a 6,6 milliárd lejt.

Az indoklásban az áll, hogy a tavalyi év első felében több mint 3 milliárd lejbe kerültek ezek a nyugdíjak az államkasszának. 8668-an a jogosultak közül civilek (diplomaták, bírók, ügyészek, írnokok, köztisztviselők, parlamenti képviselők stb.), a többiek volt katonatisztek vagy a belügyminisztérium korábbi alkalmazottai. A katonák és bírók, ügyészek különleges nyugdíjainak eltörlését nem kérte az USR.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Győztek a kolozsvári fiúk! Megnyerte az ...
Pedro Almodóvar legújabb filmjét ...
Kitartó havazással beköszöntött a tél ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ