Meghaladja a 28 ezer lejt a legnagyobb különleges nyugdíj Kolozs megyében
Vissza

Meghaladja a 28 ezer lejt a legnagyobb különleges nyugdíj Kolozs megyében

Több mint 200 különleges nyugdíjat fizet a Kolozs Megyei Nyugdíjpénztár, a legmagasabb meghaladja a 28 ezer lejt. A hatalmas összeget egy volt bíró vagy ügyész kapja. A megyei nyugdíjpénztártól a Mediafax hírügynökség megtudta: 2017 decemberében több mint 2,1 millió lejbe került a különleges nyugdíjak kifizetése.

„A múlt év végén 223 személy volt jogosult szolgálati nyugdíjra, köztük bírók, ügyészek, civil repülési személyzet, volt diplomaták és konzulok, volt honatyák, a bíróságok és ügyészségek kiegészítő szakszemélyzete, a számvevőszék tanácsadói és felügyelői, illetve azok utódai. A szolgálati nyugdíjak összege 2017 decemberében meghaladta a 2,1 millió lejt, ebből 414 352 lejt az állami társadalombiztosítási költségvetésből, a többi 1 714 397 lejt pedig az állami költségvetésből fizetjük. A legnagyobb összegű szolgálati nyugdíj havi 28 004 lej, amelyet a bírók és ügyészek jogállásáról szóló 2004/303-as törvény alapján állapítottak meg” – tudták meg.

A szenátus munkaügyi, családügyi és társadalomvédelmi bizottsága február végén negatívan véleményezte azt a kezdeményezést, amellyel a Mentsétek Meg Romániát Unió (USR) a különleges nyugdíjak eltörlését kérte. Az USR javaslatának indoklása szerint a rendkívüli törvényekkel megállapított nyugdíjra jogosultak száma összesen 184 ezerre rúg, a különleges nyugdíjakra költött összeg pedig 2017-ben elérte a 6,6 milliárd lejt.

Az indoklásban az áll, hogy a tavalyi év első felében több mint 3 milliárd lejbe kerültek ezek a nyugdíjak az államkasszának. 8668-an a jogosultak közül civilek (diplomaták, bírók, ügyészek, írnokok, köztisztviselők, parlamenti képviselők stb.), a többiek volt katonatisztek vagy a belügyminisztérium korábbi alkalmazottai. A katonák és bírók, ügyészek különleges nyugdíjainak eltörlését nem kérte az USR.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Holnap Keresztelő Szent János főünnepe
Olgi néni, Görögország, Isztambul és ...
Továbbra sincs megoldás az egyetemi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ