Megfélemlítési hadgyakorlat Székelyföldön?
Vissza

Megfélemlítési hadgyakorlat Székelyföldön?

Elfogadhatatlannak tartja Kelemen Hunor, hogy Hargita és Kovászna megyében szerveznek nagyszabású közös gyakorlatot a napokban a védelmi minisztérium, belügyminisztérium (MAI), a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a kormányőrség (SPP) és a különleges távközlési szolgálat (STS) katonái számára.

Az RMDSZ elnöke arra reagált, hogy Marian Botea dandártábornok, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője a Donyec-medencében és Dél-Oszétiában történtekkel példálózva támasztotta alá a székelyföldi művelet szükségességét. A forgatókönyv szerint Csíkszeredában egy sörgyár repült a levegőbe, vegyi anyagok kerültek a légkörbe, a hadsereg és a különleges alakulatok pedig az elhárítást, a kárenyhítést és a mentést gyakorolják. Az RMDSZ államfőjelöltje Ion Cristoiu publicista hétfő esti internetes műsorában ítélte el a Concordia 19 elnevezésű hadgyakorlat helyszínválasztását.Kelemen Hunor szerint a szimulációval ugyanis szerinte azt sugallják, hogy a térség lakói nemzetbiztonsági kockázatot jelentetnek.“A hadseregnek természetesen gyakorlatoznia kell az ország területén. De szerintem elfogadhatatlan Botea tábornok magyarázata a székelyföldi helyszínválasztásra: Donbaszról és Dél-Oszétiáról beszélt, mint hasonló helyzetekről. Ott, kérem, igazi háborúk zajlottak, amiről nálunk szó sincs” – mondta az RMDSZ elnöke.

Hozzátette: ha valaki a hadsereg vezetőségéből a grúziai vagy az ukrajnai helyzetre asszociál Székelyföld esetében, az vagy félreértett valamit, vagy manipulálni próbál.
 

 “Székelyföld még csak nem is határos Ukrajnával, hanem az ország közepén található. Nem helyénvaló, hogy az állam nem tud mást kínálni, mint hibrid hadviselési gyakorlatot. Miért nem építik az infrastruktúrát? Harminc éve kínlódunk, nem jönnek a befektetők, de hova jöjjenek, ha nincs megfelelő infrastruktúra? A Hargita és Kovászna megyei emberek sértve érzik magukat, amiért ellenségesen viszonyul hozzájuk az állam, pedig ők is dolgosak, és nem hagyják el az országot" - fejtette ki az RMDSZ elnöke.Politikai nyilatkozatban nehezményezte tegnap Korodi Attila is a parlament alsóházában a hadgyakorlatra kiválasztott helyszínt. Az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője kifejtette: a közvélemény szerint ezzel a gyakorlati hadművelettel Románia megfélemlíti és szakadárokhoz hasonlítja a magyar közösséget.„Ezzel az akcióval Románia nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti a magyar közösséget. Joggal tesszük fel a kérdést akkor, amikor a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője nyilatkozataiban párhuzamot von a Grúziában és Ukrajnában történt esetek között, hogy Románia közepén valóban szakadár mozgalmakra számítana a román kormány? Remélem ezek a nyilatkozatok csak felületességre utalnak, és intézményi hibának minősülnek” – szögezte le Korodi.

Korodi Attila rámutatott: a hadgyakorlat helyszínének kiválasztása félresikerült, hacsak Románia nem azt akarja bebizonyítani, hogy az állami intézmények bizalomhiányt tanúsítanak a magyar közösséggel szemben, azokkal az állampolgárokkal, akik adót és illetékeket fizetnek, és hozzájárulnak Románia fejlődéséhez.

„Románia EU-s és NATO tagország. A párbeszéd mellett kötelezte el magát a többség és kisebbség viszonyának rendezésében, az ilyen jellegű üzenetek egyértelműen bizonyítják, hogy Románia nem tiszteli a magyar közösséget, nem tekint bennünket egyenrangú állampolgároknak. Meggyőződésem, hogy Hargita és Kovászna megyében gazdasági befektetésekre, a gazdaságot elősegítő és támogató törvényekre van szükség, nem pedig ilyen jellegű megfélemlítést szolgáló hadgyakorlatokra”.Korodi hangsúlyozta, Románia még mindig azzal van elfoglalva, hogy miként akadályozza meg ezekben a megyékben a szimbólum használatot, ahelyett, hogy olyan gazdasági programokat kezdeményezzen, amelyek valóban a térség fejlődését szolgálják, hiszen az itt élő magyar közösség egyenrangú az ország más megyéiben élő román többséggel.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kudarc részsikerekkel
Online koncert és előadás a magyar ...
Fejetlenség az oltási platformon, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ