Megcáfolta a magyar külügyet Teodor Meleșcanu
Vissza

Megcáfolta a magyar külügyet Teodor Meleșcanu

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter bizonyos bírósági ítéletek mellőzését és az államnak az igazságszolgáltatás folyamataiba való beavatkozását kérte román hivatali kollégájától, Teodor Meleşcanutól a két tárcavezető közötti keddi egyeztetésén – idézi a román külügyminisztérium szerdai közleményét az Agerpres hírügynökség.
Ebben leszögezik: a keddi megbeszélésre Teodor Meleşcanu “kifejezett kérelmére” kerítettek sort “a magyar fél folyamatos provokációinak visszaszorítása érdekében”. Az egyeztetésen Szijjártó Péter magyar külügyminiszter bizonyos bírósági ítéletek mellőzését és az államnak az igazságszolgáltatás folyamataiba való beavatkozását kérte - mutat rá a közlemény.

Eszerint a román diplomácia vezetője emlékeztette magyar hivatali kollégáját, “egy demokratikus jogállamban, amely tiszteletben tartja az európai értékeket és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, elfogadhatatlan, hogy a kormány beavatkozzon az igazságszolgáltatás folyamatába”. Emellett a román miniszter kérte, hogy a magyar hivatalosságok a jövőben tartózkodjanak a Románia elleni provokációktól – áll még a közleményben. Meleşcanu kifejtette, csakis a nyílt és pragmatikus, az európai, az euroatlanti értékekkel, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerséggel összhangban levő kommunikáció vezethet megoldáshoz minden helyzetben – tájékoztatott a külügy.

A MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter a nemrég elfogadott új közigazgatási törvényről és az úzvölgyi katonai temető ügyéről beszélt Meleşcanuval. Az új közigazgatási törvénnyel kapcsolatban Szijjártó Péter arra kérte a román külügyminisztert, hogy a törvénybe kerüljön vissza a magyar kisebbség ama korábbi szerzett joga, ha 20 százalék alá csökken egy adott területen az arányuk, akkor is illessék meg az anyanyelvhasználati jogok a kisebbséget. Szijjártó ugyanakkor román kollégája segítségét kérte abban, hogy az úzvölgyi katonai temetőről szóló szakértői egyeztetések folytatódjanak, és mielőbb kerüljön sor a helyszíni szemlére a temetőben. A magyar külügyminisztérium közleményét idéző MTI tájékoztatása szerint Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország továbbra is arra törekedne, hogy a két ország “kapcsolatrendszere visszatérjen a kölcsönös tisztelet és a pozitív dinamika talajára”.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amíg él az Istentől kapott lélek, ...
Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és ...
I. liga, 20. forduló: CFR-vereség

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ