Megállapodott Orban és Iohannis a parlamenti választások előrehozásáról
Korodi: az RMDSZ pozitívan viszonyul a felvetéshez
Korodi: az RMDSZ pozitívan viszonyul a felvetéshez
Vissza

Megállapodott Orban és Iohannis a parlamenti választások előrehozásáról

Megállapodott pénteken Ludovic Orban kormányfő és Klaus Iohannis államfő abban, hogy elindítják az előrehozott törvényhozási választás megszervezésének folyamatát. Ezt a miniszterelnök jelentette be pénteki egyeztetésüket követően, hozzátéve: megegyeztek abban is, hogy az előrehozott törvényhozási választásokat a májusban vagy júniusban esedékes helyhatóságiakkal egyidejűleg, legalábbis egymáshoz közeli időpontokon kellene megtartani.

Orban az államfővel folytatott egyeztetése után, az elnöki hivatal udvarán jelentette be újságíróknak a fentieket, de azt nem volt hajlandó elárulni, benyújtja-e lemondását, vagy megvárja – esetleg megpróbálja kiprovokálni –, hogy a parlament mozdítsa el tisztségéből.
 

A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető kormányfő szerint mielőbb lehetővé kell tenni, hogy az állampolgárok jelenlegi nézeteit tükröző parlament alakuljon, mert – mint mondta – a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt jelenlegi törvényhozás fékezi az elnök és a kormány reformtörekvéseit.

Kifejtette: a román állampolgárok világossá tették a tavalyi népszavazáson, az európai parlamenti választáson és az elnökválasztáson is, hogy nem akarják többé a PSD-t hatalmon látni. A parlamentet azonban jelenleg a PSD uralja, és Orban szerint „akadályozza a népakarat átültetését a gyakorlatba”.

Orban rámutatott: fel akarja „szabadítani” a parlamentet a PSD uralma alól, és olyan törvényhozást szeretne, amely határozott euro-atlanti álláspontot képvisel, maximálisan kihasználja Románia uniós tagságának előnyeit, és lehetővé teszi a beruházásokon, a termelékenységen, a vállalkozások versenyképességének növekedésén alapuló gazdasági fejlődést.

Iohannis: legjobb megoldás az országnak Előző napi sajtóértekezletén Iohannis világossá tette, hogy ő is előrehozott parlamenti választásokat szeretne, és Ludovic Orbant tartja a legjobb jelöltnek a miniszterelnöki posztra, mind teljes, mind ügyvivői felhatalmazással.    

„Nem fogom elárulni, hogy milyen stratégiára gondoltunk. Mindenesetre, megállapodtunk abban, hogy az előrehozott választás megszervezése a legjobb megoldás az ország számára, s bizonyosan meg fogjuk találni a megfelelő eljárásokat a cél elérésére” – jelentette ki az újságíróknak Orban.

Hozzátette: amennyiben nem lehet az előrehozott törvényhozási választást a helyhatóságiakkal egyidejűleg megtartani, akkor egy azokhoz közeli időpontot találnak majd.

Korodi: többféle megoldás létezik 

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Szabadság arra vonatkozó kérdésére, hogy lehetséges-e egyszerre megszervezni az önkormányzati és a parlamenti választásokat, elmondta: ugyanazon a napon a kettőt nem lehet megtartani, mert erre vonatkozóan már döntést hozott korábban az alkotmánybíróság. Ellenben, a helyhatósági választások környékén – előtte, utána – meg lehet tartani a törvényhozásit is – magyarázta a politikus.

Arra a kérdésre, hogy milyen módon lehet ezt a folyamatot megvalósítani, Korodi Attila megállapította: többféle megoldás létezik, egyelőre az RMDSZ is konkrét cselekvési tervet vár a liberális párttól. A Szövetség ugyanakkor pozitívan viszonyul a felvetéshez, ha el lehet indítani és meg lehet szervezni ezt a folyamatot, az RMDSZ rendben levőnek tartja, hogy előrehozott törvényhozási választást tartsanak.

USR: „Minél előbb, annál jobb” 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna pénteken Facebook-oldalán azt írta: örvendetesnek tartja Klaus Iohannis és Ludovic Orban hozzáállását, s az egyébként csak év végén esedékes törvényhozási választásoknak az előrehozását. Barna emlékeztetett: az USR már több mint fél éve hangoztatja, hogy a jelenlegi parlamenti összetétel mellett lehetetlen egy „reformista többség” kialakítása, márpedig „Romániának sürgősen olyan parlamentre lenne szüksége, amely hozzájáruljon a jó kormányzáshoz, ne pedig akadályozza azt” – emelte ki az USR elnöke. „Minél előbb, annál jobb” – tette hozzá.

A miniszterelnök pénteki bejelentésére reagálva Marcel Ciolacu képviselőházi házelnök, a PSD ideiglenes elnöke azt mondta: felelőtlenség a jelenlegi nemzetközi helyzetben politikai válságba sodorni az országot. A PSD ugyanakkor kész a választójog módosítását szintén ellenző RMDSZ-szel együtt bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen – hozzájárulva így annak bukásához és a parlamenti választások előrehozásához –, ha az Orban-kabinet a parlamenti vitát megkerülve, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással próbálja bevezetni a kétfordulós polgármester-választást.

A parlamentet akkor lehet feloszlatni és előrehozott választásokat rendezni, ha a kormányt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatják, vagy a miniszterelnök önként benyújtja lemondását. Ezt követően a törvényhozásnak két egymás utáni alkalommal le kell szavaznia az államfő miniszterelnök-jelöltjét.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megviseli az albérletpiacot az ...
Simona Halep római diadala
Pármai Filmzenei Fesztivál: legjobb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ