Megalakult a BBTE Magyar Film és Média Intézete
Vissza

Megalakult a BBTE Magyar Film és Média Intézete

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Szenátusának döntése értelmében a Színház és Film Karon létrejött az önálló Magyar Film- és Média Intézet (MFMI). A BBTE-n 2008 óta létezik magyar nyelvű filmes oktatás, amely mostantól önálló intézeti keretek között működik.

Az intézetben alapképzésen operatőri, valamint multimédia, hang és vágás szakirány választható, a mesteri képzésen pedig a kisjátékfilm művészetével ismerkedhetnek a hallgatók. Jelenleg több mint ötvennégy diák tanul a BBTE Magyar Film és Média Intézetében neves hazai és külföldi filmes szakemberek irányítása alatt. A társult oktatók sorában az Oscar- és Arany Medve díjra jelölt filmrendező, M. Tóth Géza mellett idén Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas filmoperatőr, valamint Csoma Sándor és Visky Ábel elismert magyar filmrendezők neve is megtalálható.

Az intézet hallgatói számos filmes és filmelméleti díjjal büszkélkedhetnek: a diákok vezető helyen végeztek az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) elméleti megmérettetésein, díjakat szereztek olyan filmes versenyeken is, mint a Magyar Speciális Független Filmszemle, a Faludi Filmszemle, vagy éppen a BIG Diákfilm Fesztivál. Olyan diákokkal is büszkélkedhetnek, akik munkáikkal a Cannes-i Rövidfilmfesztiválon (Court Metrage Short Film Corner Festival de Cannes), a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon, vagy éppen a kolozsvári TIFF és a marosvásárhelyi Simfest versenyprogramjában vettek részt. 

„Bízunk abban, hogy az önálló Magyar Film és Média Intézet keretein belül még több tehetséges diákot segíthetünk abban, hogy önálló filmes és televíziós szakemberekké válhassanak” – áll az intézet közleményében.

Fotópályázatot hirdetnek

Az újonnan megalakult intézet meghirdette első fotópályázati felhívását is a 2020/2021-es tanév 11. és 12. osztályos tanulói számára, amelynek témája: Élet a pandémia idején. A pályázat célja a film, fotó és média iránt érdeklődő tehetséges fiatalok motiválása és támogatása. Egy pályázó legalább 5 és legfeljebb 10 fotót küldhet be, egyenként minimum 75 szavas magyar nyelvű leírás kíséretében. Pályázni kizárólag olyan felvételekkel lehet, amelyeknek a pályázó egyedüli szerzője és azok szerzői jogával rendelkezik. A pályaműveket háromtagú szakmai zsűri bírálja el a következő kritériumok alapján: a téma jelentősége, eredetiség és kreativitás. A fotóverseny győztese kiválthatja a BBTE Magyar Film és Média szakán meghirdetett nyári felvételi első fordulóját (a felvételiző portfóliójának bemutatása és értékelése).

Az érdeklődők a pályamunkákat a verseny regisztrációs űrlapjának kíséretében (aláírva és szkennelve) április 30-ig küldhetik el BBTE-MFM Fotópályázat címmel a laszlo.csibi@ubbcluj.ro e-mail címre. Az eredményeket május 20-án hirdetik ki. Bővebb tájékoztatás és a szükséges jelentkezési űrlap a teatrufilm.ubbcluj.ro/fotoverseny webcímen található.  


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ