Még függőben a kolozsvári sulibuszprogram beindítása
Visszaéléseket tapasztaltak a diákok lakcímének megadása kapcsán
Visszaéléseket tapasztaltak a diákok lakcímének megadása kapcsán
Vissza

Még függőben a kolozsvári sulibuszprogram beindítása

Bár a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) nyitott a projekt azonnali beindítására, sőt megfelelő számú kisbusszal is rendelkezik, egyes szülők ellenkezése miatt még mindig függőben van a tanulók lakónegyedekből belvárosi iskolákba való szállítása. Az ok sokrétű: a legnagyobb akadályt, állítják a Szabadság által megkérdezett források, a szülők által igényelt, valamelyik belvárosi utcába szóló ideiglenes tartózkodási engedély jelenti. Ennek alapján a külvárosokban élők gyermekeiket beírathatták valamelyik jó hírnevű belvárosi iskolába, és most ilyen körülmények között képtelenség megszervezni közös szállításukat. A sulibuszok beindításának ötletével egyébként éppen egy édesanya rukkolt elő a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által meghirdetett részvételi költségvetés projekt keretében, a városháza és a közszállítási vállalat pedig felkarolta a kezdeményezést.

 

A reggeli órákban a belvárosi tanintézményekbe, majd a délután az onnan haza igyekvő kisiskolásokat kisbuszokkal kellene szállítani, mert a gyermekeiket egyenként iskolába vivő szülők miatt hatalmas forgalmi dugók alakulnak ki a városban – támasztotta alá kezdeményezését egy édesanya a kolozsvári városháza által lebonyolított részvételi költségvetéses projekt keretében. Úgy vélte, a legmegfelelőbb megoldást a csoportos szállítás jelentheti: a nebulókat egy előre egyeztetett időpontban különböző gyűjtőpontoktól venné fel a kisbusz, és szállítaná a belvárosi iskolákba. Cristina Roman továbbá azt javasolta, hogy okostelefonra kifejlesztett applikációval lehessen követni az iskolabuszok közlekedését.  Ugyanakkor indítványozta, a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) kérésére az elemi osztályokba járó szülők közöljék gyermekük valódi lakcímét, hogy ez alapján a közszállítási vállalat meghatározhassa a gyűjtőpontokat.
Igen ám, de itt fény derült az elmúlt években igencsak jellemző turpisságra: a szülők belvárosi lakcímre szóló ideiglenes tartózkodási engedélyt (flotant) szereztek be, csakhogy gyermeküket valamelyik jó hírnevű belvárosi iskolába írathassák. Az apukák és anyukák attól tartottak, a csalásnak következményei lehetnek, ezért inkább úgy döntöttek, nem szolgáltatják ki gyermekeik valós lakcímét, így pedig képtelenség megszervezni azok összegyűjtését. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy több szülő tartózkodási engedélye időközben lejárt… A szülőket az sem rettentette el, hogy tavaly Emil Boc polgármester kilátásba helyezte: kiküldi a városháza hatáskörébe tartozó helyi rendőrséget a belvárosi lakcímre, hogy ellenőrizzék: a felnőttek valóban az adott címen laknak-e vagy sem. Igaz, a városvezető nem váltotta be ígéretét.
Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő békülékeny hangot ütött meg: arra kérte a szülőket, adják meg a gyermekek valós lakcímét, az ideiglenes tartózkodási engedélyre ugyanis csakis a gyermekek iskolába íratásának napján volt szükség.
A Szabadság érdeklődésére Liviu Neag, a CTP vezérigazgatója elmondta: az elkövetkező időszakban újabb találkozókat szerveznek a szülők és a tanintézmények képviselőivel. – „Eléggé bonyolult a helyzet. Mi készen állunk, részünkről a projekt bármikor beindulhat” – jegyezte meg a közszállítási vállalat vezetője. Az óvárosi tartózkodási engedély kapcsán Neag diplomatikus választ adott: egyelőre nem egyszerű közös nevezőre jutni. – „A tanfelügyelőséggel is egyeztettünk már a külön sulibuszok beindításáról, ők is nyitottak a helyzet rendezésére. Vállalatunk képviselői ma találkoznak ismét az iskolák és a szülők képviselőivel. Azt azért mégsem tehetjük meg, hogy becsengetünk hozzájuk. Mihelyt lesz előrelépés az ügyben, értesítjük a sajtót. Erre a jövő héten lehet számítani” – ígérte a vezérigazgató.
Más forrásokból úgy értesültünk, akadnak olyan szülők, akik semmiképp sem hajlandók beismerni a csalást, mármint azt, hogy gyermeküknek fiktív lakcímre szóló tartózkodási engedélyt kérvényeztek. Másrészt, állítják ugyanazok a források, sok esetben státusszimbólumként tekint néhány apuka, anyuka vagy nagyszülő a (lehetőleg nyugati típusú és drága) személygépkocsijára. Továbbá a kényelem is szempont, de sok esetben a gyakorlati meggondolás a legfontosabb: a reggeli és délutáni órákban a család több tagja is ugyanabba az irányba megy dolgozni, iskolába vagy ügyintézni.
Ez ügyben a végszó a napokban nyilatkozó Dan Tarcea alpolgármesteré volt. Emil Boc helyettese kijelentette: szeptembertől beindul a program. – Meg kell értetnünk a szülőkkel, hogy semmit sem kockáztatnak a gyerekek valódi lakcímének bevallásával. Mindenki nyer azzal, hogy a reggeli órákban nincs forgalmi dugó a belvárosban – nyilatkozta nemrég a helyi román sajtónak Liviu Neag is.
Jelenleg 7 óra 20 perckor külön troli-, illetve autóbusz indul bizonyos külvárosokból (vissza délután 2 órakor), ám a közszállítási vállalatnak nem sikerült megakadályoznia a felnőtteket, hogy felüljenek a járművekre…

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Képekben a 200 éves kolozsvári ...
Szövetségre lép a Magyar Polgári Párt ...
Ne bántsd a gilisztát!

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ