Még egy hét: felállványozott iskolába érkeztek az apáczaisok
Vissza

Még egy hét: felállványozott iskolába érkeztek az apáczaisok

Ez az iskola nem ugyanaz, ahova beiratkoztunk – mondhatták előkészítősök és kilencedikesek az Apáczai-líceum épülete láttán. A nyáron kívül-belül, az utolsó négyzetcentiméteren is felújították az iskolát. Azt ígérik, egy héten belül minden a helyére kerül.

(A borítókép az iskola Facebook-oldaláról származik.)

Aztán beiratkozol kosárlabdára is, mondta az apuka a kezén futó kissrácnak a Főtéren. Ünnepség előtt vagy után adjam oda? – morfondírozott az új iskolában kezdő kilencedikes lány a buszon. Így vagy úgy, tervekkel, várakozásokkal, izgalmakkal telve indultak neki diákok-szülők-tanárok az új tanévnek. Hogy ezek hogyan válhatnak valóra, hogy az iskola, a tanulás miként lehet akár örömforrás is, ehhez adott fogódzókat Papp Hunor iskolalelkész az Apáczai Csere János Elméleti Líceumnak a Farkas utcai templomban tartott tanévnyitóján. „Bízzál az Úrban és jót cselekedjél; e földön lakozzál és hűséggel élj./ Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit./ Hagyjad az Úrra a te utadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti.” A Zsoltárok könyve 37. részében olvasható versek szerint a gyönyörködésről és bizalomról szólt a prédikációban a lelkész. Arra biztatta az iskolába először belépő előkészítősöket, hogy gyönyörködjenek egymásban, majd később a tankönyvekben, betűkben, számokban, tudományban. Huncut játékossággal szólt a szigorú tanárokról, akik „állandóan csak azt mondják, tanulni kell, és egy csomó házit feladnak, ha egy sort, az is sok, mert inkább játszani szeretnétek”. Beszélt a gyermekek szülőkbe vetett bizalmáról, amelyet sokszor tévesen azzal tekintünk egyenértékűnek, amilyen iramban a szülők a gyerekek kéréseit, vágyait teljesítik, pedig „az okostelefon által nem leszel okosabb”, de annál több lesz gyermek, szülő, család attól, ha együtt vannak, odafigyelnek egymásra – ha a szülők is bíznak a gyermekeik képességeiben és időt szentelnek rájuk. Papp Hunor így biztatott: „gyönyörködjetek a ti gyermekeitekben, mert nagyon hamar felnőnek” – és saját példáját említette, hiszen a lánya, aki csak tegnap volt elsős, most kezdte az utolsó iskolai évét. Nem feltétlenül színtízesekre biztatta a diákságot, hanem arra, hogy „bízz abban, jobb lehetsz magadhoz képest”.

Balázs Imre József Ugróiskola című versével köszöntötte a legkisebbeket a negyedik osztályos Balázs Blanka, majd Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke szólt az ünneplésre egybegyűltekhez: – Könnyű itt ünnepelni, ahol nemcsak a tanévnyitó örömében, hanem az építkezés, a gyarapodás örömében is osztozunk – mondta, az Apáczai-líceum Király/I. C. Bratianu utcai épületének teljes megújulása kapcsán, amellyel több mint tízéves álom válik valóra. – Az Erdélyi Református Egyházkerület, a magyar kormány, tanárok, szülők, diákok, önkormányzatokban dolgozók összefogásával épül a nagyszerű fiatalok jövője – folytatta Horváth Anna, majd Ukrajnát, Marosvásárhelyt említve, ahol egy tollvonással anyanyelvi oktatást, iskolákat söpörtek le az asztalról, arra intett: „rá kell ébrednünk, hogy ezek a dolgok nem örökérvényűek és nem maguktól vannak, hanem ezt együtt kell bebiztosítsuk a jövőre nézve”. Zárszóként emlékeztette a jelenlevőket az RMDSZ és a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) közös kezdeményezésére, a Minority Safe Pack néven ismert projekt aláírásgyűjtő kampányára, amelynek célja, hogy európai szintű szabályozás védje a kisebbségek jogait, és ne bízzák azt az egyes államok egyéni döntésére.

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája” – Vörös Alpár iskolaigazgató Szent-Györgyi Albert szavaival indította megnyitó beszédét, amelyben szólt az iskola felújításáról. Az Apáczai-líceum épülete állványokkal, külső védőhálóba burkoltan fogadta a diákokat, akik közül többen szülőkkel, tanárokkal együtt részt vettek az elmúlt héten zajló munkálatokban: termek berendezése, takarítás, könyvek pakolása stb. Bár március végén úgy indultak neki a tatarozásnak, hogy szeptember végére nemcsak a felújítás, hanem a tervezett új épületszárny is elkészül, a késlekedő engedélyek, a falak megbontásával előbukkanó váratlan problémák gyarapították és hátráltatták a munkát, így az új épületnek – ahol 8 tanterem, díszterem, könyvtár, étkezde is lesz  – egyelőre az alapjainál tartanak, és a régi épület várhatóan egy hét múlva lesz teljesen használható. Lazábban kezdhetnek tehát az apáczaisok az idén, ezen a héten több osztály egy-egy napot kirándulással tölt. Az igazgató elmondta, hogy az Encyclopaedia Egyesület (az iskola háttérintézménye) által kezelt pénzalapból származó 100 ezer lejből projektort, fogasokat vásároltak, szekrényeket a diákoknak, 4 interaktív táblát. A júliusban kezdeményezett közadakozásból eddig több mint 30 ezer lej gyűlt, továbbra is lehet támogatói jegyeket vásárolni (érdeklődni: apaczaicj@gmail.com, 0040-735-871-600). Ezt iskolai bútorzat (laboratóriumok, könyvtár, díszterem, ebédlő) és modern oktatási eszközök beszerzésére fordítanák. „Tegyünk meg mindent, hogy ne csak az épület újuljon meg, hanem mi is lélekben, tudásban” – zárta a tanévnyitót Vörös Alpár. Addigra hellyel-közzel a leglegebb vakációs élményeket sikerült megbeszélni, a nagyobb elemisták sorában egy kislánynak két szép copfot fonni az egy fejjel magasabb társa hajába – miközben mindenre figyeltek, kopogtatással tapsoltak, és énekeltek is, amikor kellett.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A külhoni románoknak üzent Johannis és ...
Pászkán Zsolt: Romániában szelektíven ...
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen is ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ