Még egy hét: felállványozott iskolába érkeztek az apáczaisok
Vissza

Még egy hét: felállványozott iskolába érkeztek az apáczaisok

Ez az iskola nem ugyanaz, ahova beiratkoztunk – mondhatták előkészítősök és kilencedikesek az Apáczai-líceum épülete láttán. A nyáron kívül-belül, az utolsó négyzetcentiméteren is felújították az iskolát. Azt ígérik, egy héten belül minden a helyére kerül.

(A borítókép az iskola Facebook-oldaláról származik.)

Aztán beiratkozol kosárlabdára is, mondta az apuka a kezén futó kissrácnak a Főtéren. Ünnepség előtt vagy után adjam oda? – morfondírozott az új iskolában kezdő kilencedikes lány a buszon. Így vagy úgy, tervekkel, várakozásokkal, izgalmakkal telve indultak neki diákok-szülők-tanárok az új tanévnek. Hogy ezek hogyan válhatnak valóra, hogy az iskola, a tanulás miként lehet akár örömforrás is, ehhez adott fogódzókat Papp Hunor iskolalelkész az Apáczai Csere János Elméleti Líceumnak a Farkas utcai templomban tartott tanévnyitóján. „Bízzál az Úrban és jót cselekedjél; e földön lakozzál és hűséggel élj./ Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit./ Hagyjad az Úrra a te utadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti.” A Zsoltárok könyve 37. részében olvasható versek szerint a gyönyörködésről és bizalomról szólt a prédikációban a lelkész. Arra biztatta az iskolába először belépő előkészítősöket, hogy gyönyörködjenek egymásban, majd később a tankönyvekben, betűkben, számokban, tudományban. Huncut játékossággal szólt a szigorú tanárokról, akik „állandóan csak azt mondják, tanulni kell, és egy csomó házit feladnak, ha egy sort, az is sok, mert inkább játszani szeretnétek”. Beszélt a gyermekek szülőkbe vetett bizalmáról, amelyet sokszor tévesen azzal tekintünk egyenértékűnek, amilyen iramban a szülők a gyerekek kéréseit, vágyait teljesítik, pedig „az okostelefon által nem leszel okosabb”, de annál több lesz gyermek, szülő, család attól, ha együtt vannak, odafigyelnek egymásra – ha a szülők is bíznak a gyermekeik képességeiben és időt szentelnek rájuk. Papp Hunor így biztatott: „gyönyörködjetek a ti gyermekeitekben, mert nagyon hamar felnőnek” – és saját példáját említette, hiszen a lánya, aki csak tegnap volt elsős, most kezdte az utolsó iskolai évét. Nem feltétlenül színtízesekre biztatta a diákságot, hanem arra, hogy „bízz abban, jobb lehetsz magadhoz képest”.

Balázs Imre József Ugróiskola című versével köszöntötte a legkisebbeket a negyedik osztályos Balázs Blanka, majd Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke szólt az ünneplésre egybegyűltekhez: – Könnyű itt ünnepelni, ahol nemcsak a tanévnyitó örömében, hanem az építkezés, a gyarapodás örömében is osztozunk – mondta, az Apáczai-líceum Király/I. C. Bratianu utcai épületének teljes megújulása kapcsán, amellyel több mint tízéves álom válik valóra. – Az Erdélyi Református Egyházkerület, a magyar kormány, tanárok, szülők, diákok, önkormányzatokban dolgozók összefogásával épül a nagyszerű fiatalok jövője – folytatta Horváth Anna, majd Ukrajnát, Marosvásárhelyt említve, ahol egy tollvonással anyanyelvi oktatást, iskolákat söpörtek le az asztalról, arra intett: „rá kell ébrednünk, hogy ezek a dolgok nem örökérvényűek és nem maguktól vannak, hanem ezt együtt kell bebiztosítsuk a jövőre nézve”. Zárszóként emlékeztette a jelenlevőket az RMDSZ és a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) közös kezdeményezésére, a Minority Safe Pack néven ismert projekt aláírásgyűjtő kampányára, amelynek célja, hogy európai szintű szabályozás védje a kisebbségek jogait, és ne bízzák azt az egyes államok egyéni döntésére.

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája” – Vörös Alpár iskolaigazgató Szent-Györgyi Albert szavaival indította megnyitó beszédét, amelyben szólt az iskola felújításáról. Az Apáczai-líceum épülete állványokkal, külső védőhálóba burkoltan fogadta a diákokat, akik közül többen szülőkkel, tanárokkal együtt részt vettek az elmúlt héten zajló munkálatokban: termek berendezése, takarítás, könyvek pakolása stb. Bár március végén úgy indultak neki a tatarozásnak, hogy szeptember végére nemcsak a felújítás, hanem a tervezett új épületszárny is elkészül, a késlekedő engedélyek, a falak megbontásával előbukkanó váratlan problémák gyarapították és hátráltatták a munkát, így az új épületnek – ahol 8 tanterem, díszterem, könyvtár, étkezde is lesz  – egyelőre az alapjainál tartanak, és a régi épület várhatóan egy hét múlva lesz teljesen használható. Lazábban kezdhetnek tehát az apáczaisok az idén, ezen a héten több osztály egy-egy napot kirándulással tölt. Az igazgató elmondta, hogy az Encyclopaedia Egyesület (az iskola háttérintézménye) által kezelt pénzalapból származó 100 ezer lejből projektort, fogasokat vásároltak, szekrényeket a diákoknak, 4 interaktív táblát. A júliusban kezdeményezett közadakozásból eddig több mint 30 ezer lej gyűlt, továbbra is lehet támogatói jegyeket vásárolni (érdeklődni: apaczaicj@gmail.com, 0040-735-871-600). Ezt iskolai bútorzat (laboratóriumok, könyvtár, díszterem, ebédlő) és modern oktatási eszközök beszerzésére fordítanák. „Tegyünk meg mindent, hogy ne csak az épület újuljon meg, hanem mi is lélekben, tudásban” – zárta a tanévnyitót Vörös Alpár. Addigra hellyel-közzel a leglegebb vakációs élményeket sikerült megbeszélni, a nagyobb elemisták sorában egy kislánynak két szép copfot fonni az egy fejjel magasabb társa hajába – miközben mindenre figyeltek, kopogtatással tapsoltak, és énekeltek is, amikor kellett.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hatósági felügyelet alatt Sebastian ...
Holnap Mesterségek Vására az Arénában
Erdély és Partium középiskolásai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ