Mécs Anna az idei Margó-díjas
Vissza

Mécs Anna az idei Margó-díjas

Gyerekzár a legjobb első prózakötet, szerzője, Mécs Anna lett a Margó-díjas az idén – jelentették be csütörtökön délután Budapesten, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár megnyitóján. Különdíjat kapott Csutak Gabi Csendélet sárkánnyal című kötetéért.

A díjat a korábbi években Totth Benedek, Milbacher Róbert, illetve Szöllősi Mátyás kapta. Az október 21-ig tartó fesztiválon 40 kiadó legfrissebb könyvei, 100 program, 6 külföldi író, 4 színpad várja az érdeklődőket.

Az irodalom négynapos fesztiválján, a Margón a magyar irodalom legszélesebb kínálatát lehet megismerni, a legjobb kedvezményekkel beszerezni, az itt bemutatott könyvekről szól majd az ősz az olvasóklubokban, innen választ karácsonyi ajándékot, aki eljön, és lesz egy valaki, aki egy könyv megvásárlásával egy egész évnyi olvasnivalót nyer – olvasható a szervezők közleményében.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként a Bookline, az Aegon, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary Program támogatásával megvalósuló rendezvény minden programja irodalom, még akkor is, ha Kollár-Klemencz László új elbeszéléskötetének, A műanyag kertiszékek életének koncertbe hajló bemutatóján Bánki Gergely és Thuróczy Szabolcs olvas fel, a Szabó Balázs Bandája új albumán a magyar líratörténet nagy alakjával lép párbeszédbe, Krasznahorkai László egy kamera kíséretében tér vissza gyerekkora helyszínére, Nádas Péter riportfilmben árulja el az Aegon-díjasnagyregénye, a Világló részletek utolsó mondatának magyarázatát, a költő Szálinger Balázs a zenész Szűcs Krisztiánnal lép fel, Máté Gábor pedig a színházi naplóit fedi fel.

A Margón folyamatosan újraértelmeződik a hagyomány, beszélgetések lesznek Ady Endréről, József Attiláról és Radnóti Miklósról, miközben Al Ghaoui Hesna, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Gárdos Péter, Lackfi János, Nyáry Krisztián, Szentesi Éva, Szöllősi Mátyás, Tóth Krisztina vagy Varró Dániel legújabb köteteit mutatja be.

A több mint száz program nagy részében a kortárs irodalmat belülről, az írók és szövegek segítségével mutatják be, de a Margó Extra néven idén elindult beszélgetéssorozatban ismert alkotókat és társművészeket, Eszenyi Enikőt, Fluor Tomit, Ráskó Esztert és Szabó Balázst kérdezzük olvasmányélményeikről, amelyeken keresztül új nézőpontból ismerjük meg őket, mert minden egyes könyv hozzánk tesz valamit.

A Margó a korábbi évekhez hasonlóan igyekszik a nemzetközi irodalom izgalmas szereplőit meghívni és bemutatni. Amerikából érkezik Susan Faludi, aki Előhívás című könyvében magyar származású apja története után nyomoz. Új regényét mutatja be a francia művészettörténész és író, Catherine Millet, akinek fontos memoárjáról annak idején azt mondták, hogy ilyen explicit könyvet a szexről még nő nem írt. Az egyik legismertebb norvég író, Roy Jacobsen eddigi tizenegy regénye huszonegy országban jelent meg, A láthatatlanok megjelenése miatt érkezik a Margóra. A német Maxim Leo regényében, a Volt egyszer egy NDK-ban a berlini fal leomlása után 18 évvel igyekszik megérteni családja történetét. A Budapesten született német író, Akos Doma A vágyak útja című regényében egy hetvenes évekbeli magyar disszidens család történetét írta meg. A francia rendező, forgatókönyvíró, színész és író, Laetitia Colombani első regényét, A hajfonatot mutatja be, amit már 13 országban kiadtak.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köröstárkányon az 1919-es román ...
A Kreml nem nevezi meg a ...
Polgár Zsuzsa ötvenéves

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ