Mátyás király emlékévet hirdetett 2018-ra a magyar kormány
A Kolozsvári Magyar Napokon is nagy királyunkra emlékezünk
A Kolozsvári Magyar Napokon is nagy királyunkra emlékezünk
Vissza

Mátyás király emlékévet hirdetett 2018-ra a magyar kormány

Mátyás király emlékévet hirdet 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság - jelentette be Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az MTI hírügynökség tájékoztatása szerint az államtitkár közölte: a Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve a fiataloknak történelmi versenyeket szerveznek. Gergely Balázs, a Mátyás király emlékév kapcsán létrehozott tanácsadó bizottság tagja lapunknak elmondta: feladata az erdélyi emlékező rendezvények támogatása, az idei Kolozsvári Magyar Napok tematikáját is majd ehhez igazítják, s a programban hangsúlyos jelleget kap a reneszánsz jelleg. Kolozsváron február 23-án és 24-én az Amaryllis Társaság szervezi meg az ünnepi rendezvényeket, szeptemberben pedig a 8. Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmával Vajdahunyad is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba.

Három tagú tanácsadó testület alakult a Mátyás király emlékév kapcsán, amelynek tagja Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának, az emlékév ötletadójának elnöke, Gaál Gergely magyar parlamenti képviselő és a kolozsvári Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette: jövőre Mátyés király emlékévet hirdetnek.

Potápi Árpád János az emlékévvel összefüggésben kiemelte a magyar identitás szorosabbra fűzését, hangsúlyozva, Mátyás király erős kezű, jelentős uralkodóként vonult be a történelembe. Emlékeztetett arra, hogy megerősítette Magyarországot, és felismerte, csak így lehet megállítani az oszmán birodalom terjeszkedését. Nemcsak a történetírás, hanem mondáink és népmeséink is őrzik alakját – emelte ki Potápi. 
 

Az államtitkár tájékoztatott arról, hogy január 12-14-én Szegeden emlékező szentmisét tartanak, január 20. és 24. között jótékonysági reneszánsz bál, ételkóstoló és forgatag lesz Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából a magyar fővárosban. Márciusban Székesfehérváron koronázási misét tartanak, áprilisban Mátyás király halálának évfordulóján megemlékezés lesz Bécsben és Budapesten, júniusban pedig Bécsben kiállítás nyílik majd a város elfoglalásának évfordulóján. Az emlékév a 2018-as Kolozsvári Magyar Napok egyik központi programeleme is a tervek szerint. A programok lebonyolítója a Magyarság Háza lesz, az ötletadó az Emberi Méltóság Tanácsa és Gaal Gergely volt – ismertette Potápi.
 

Gaal Gergely (KDNP) országgyűlési képviselő, a tanácsadó testület elnöke arról beszélt: Mátyás király felismerte, hogy a közép-európai népeket összefogva, az oszmán birodalom terjeszkedését megállítva meg kell védeni a keresztény civilizációt. Reményét fejezte ki, hogy sikerül olyan programsorozatot megvalósítani, amellyel meg tudják mozgatni a Kárpát-medence magyarságát. 
 

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának, az emlékév ötletadójának elnöke kiemelte: Mátyás királlyal egy olyan uralkodót tudnak felmutatni, aki erős birodalmat épített Európa közepén, szigorú törvényekkel. Volt koncepciója, és az országot is képes volt gyarapítani – hangsúlyozta. Hozzátette: életműve számos lehetőséget kínál a történészeknek és a fiataloknak egyaránt. Kitért arra is, hogy Erdély Romániához csatolásának 100. évfordulója lesz 2018-ban, és várhatóan több, a magyarság számára kellemetlen eseményre is fel kell készülni. Erre is egyfajta válasz lehet az emlékév – jelezte.
 

A sajtótájékoztatón jelen volt Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke is, aki reményét fejezte ki, hogy az előző két emlékévhez hasonlóan sikeres lesz ez a programsorozat is. Hozzátette: február 23-24-én Mátyás születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából a több mint két évtizedes hagyományhoz hűen a kolozsvári Amaryllis Társaság szervezi a megemlékezést. Ugyanakkor szeptemberben Vajdahunyadon a 8. Hunyad Megyei magyar Napok során többnapos rendezvénysorozattal tisztelegnek Mátyás király emléke előtt. A Kolozsvári Magyar Napok tematikája is Mátyás királlyal kapcsolatos lesz, hangsúlyos szerepet kap majd a reneszánsz jelleg.
 

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója közölte: igyekeznek minél több együttműködő partnert bevonni az emlékév programjaiba.

(Fotó: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Európai Filmdíjak – Öt díjat ...
Győztek a kolozsvári fiúk! Megnyerte az ...
Pedro Almodóvar legújabb filmjét ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ