Mától TIFF Nagyváradon is
Vissza

Mától TIFF Nagyváradon is

Újabb város csatlakozik Románia egyik legnagyobb filmfesztiváljához, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Nagyszeben, Marosvásárhely, Csíkszereda és Kisinyov után szeptember 7–9. között Nagyváradon is szervez filmes rendezvényt. A nagyváradi filmes seregszemle programjába többek között a 2018-as román és magyar nagyjáték- és rövidfilmek premier előtti bemutatói is bekerültek – amelyeket a készítők jelenlétében vetítenek –, de olyan hazai alkotásokat is láthat a nagyváradi közönség, amelyeket nemzetközi filmfesztiválokon díjaztak. A vetítések mellett közönségtalálkozókkal is várják az érdeklődőket.

A fesztivál szervezői a rendezvényen bemutatott filmek válogatásánál azokat a hazai és külföldi produkciókat részesítették előnyben, amelyek az őszi szezonban kerülnek a mozivásznakra, így a nagyváradi közönség számos díjazott vagy nagy népszerűségnek örvendő alkotást elsőként láthat itthon. Több olyan vetítés is lesz, ahol a filmet élőzenével kísérik, de a kolozsvári TIFF legnagyobb címeit is elviszik a szervezők Nagyváradra.

A rendezvény ideje alatt „mozivá” változik a város több pontja, mint például a Főtér, a Vár vagy a Partiumi Keresztény Egyetem, de gálavetítéseket is szerveznek a váradi színházban.

– Az elmúlt években a TIFF csapata számos kulturális eseményt hozott létre, majd fejlesztett, az ország teljes területén, mint a Zene- és Filmfesztivál Gyulafehérváron vagy a Telihold Nemzetközi Filmfesztivál Berethalmon. Ugyanakkor azt is terveztük, hogy a TIFF brandet elvigyük más városokba, ahol filmkedvelő közönség lakik. Ilyen szempontból Nagyvárad tökéletes helyszín. Igazi ékszerváros, lenyűgöző történelemmel, amely fontos és látható fejlődésen ment át az elmúlt években. Emellett, hogy el ne felejtsük, filmvetítéseknek adott otthont már 1906-ban. A városban hatalmas potenciál rejtőzik, mind kulturális, mind turisztikai szempontból és meggyőződésem, eljött annak az ideje, hogy számos romániai újra felfedezze. Reméljük, hogy a TIFF Nagyvárad szervezésével hozzájárulhatunk mi is ehhez a célhoz – nyilatkozta Tudor Giurgiu, a filmfesztivál igazgatója.

A fesztivált beharangozó szerdai, Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón ugyanakkor Tudor Giurgiu megjegyezte: a szervezéskor az egyik legnagyobb kihívást a megfelelő helyszínek megválasztása jelentette, a városban ugyanis a multiplexeken kívül nincs mozi.

A nagyváradi rendezvényen vetítik Radu Jude Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari című legújabb nagyjátékfilmjét, amely elnyerte a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját, és amely alkotást nevezte Románia idén a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjra.

A cannes-i filmfesztiválon nagy sikert arató alkotások is országos szinten először láthatók majd Nagyváradon. A Woman at War című film keveri a komédiát, musicalt, társadalmi drámát és politikai korrektséget, Benedikt Erlingsson rendezése bekerült az Európai Parlament által odaítélt LUX-díj három döntőse közé. A Cannes-ban a legjobb betétdal díját elnyerő Leto/Summer című produkciót is vetítik Nagyváradon, Kirill Serebrennikov – Oroszországban házi őrizetben levő rendező – Viktor Robertovics Coj szovjet rockzenész életét mutatja be, miközben rendkívüli portrét készít az 1980-as évekbeli leningrádi underground rockról.

Ugyancsak vetítik majd a Kolozsváron nagy sikert arató Terry Gilliam rendezést, Az ember, aki megölte Don Quijotét című filmet, míg a főtéri szabadtéri vetítések programjába bekerült Thomas Barton-Humphreys România neîmblânzită című dokumentumfilmje is.

Megnézheti a nagyváradi közönség Florin Şerban legújabb rendezését, a Dragoste 1. Câine című produkciót, amelynek nemzetközi bemutatója augusztus 13-án, a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál versenyszekciójában volt. Elviszik a szervezők Nagyváradra is Adina Pintilie Arany Medve-díjas Touch me not! című filmjét, amelyet a kolozsvári TIFF-en teltházas termekben vetítettek, de Andrei Creţulescu Charleston című rendezése is látható, amelyet tavaly a locarnói fesztivál versenyprogramjában mutattak be, és amely nagy népszerűségnek örvendett a kincses városban.

Az első nagyváradi TIFF egyik meglepetése Vlad Zamfirescu színész rendezői debütje, a Secretul fericirii című komédia. Mindemellett láthatja a közönség a Dacii liberi című filmet is, amelyet az idei kolozsvári fesztiválon mutattak be, továbbá Paul Neagoescu rendezésében a Povestea unui pierde-vară című alkotást Alexandru Papadopol főszereplésével. Szintén a szerelemről és annak útjába sodródó akadályokról szól Bogdan Theodor Olteanu Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă című filmje. A lipcsei DOK Fesztivál Nagydíját elnyert román film, a mozikban augusztus végén bemutatott Licu, o poveste romaneasca (Ana Dumitrescu filmje) is műsoron lesz Nagyváradon.

A magyar filmek közül –, amelyeket Zágoni Bálint, a Filmtett munkatársa válogatott – vetítik a Lajló – cigány az űrben-t (rendező: Lengyel Balázs), a Vándorszínészeket (r.: Sándor Pál), Szász János filmjét (A hentes, a kurva és a félszemű), és a Budapest Noir-t (r.: Gárdos Éva).

(Borítókép forrása: tiff.ro)

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Narancs színű vészjelzés Kolozs ...
EP-választás - Kelemen Hunor: az ...
Cannes – Dél-koreai thriller ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ