Markó: az RMDSZ-nek vissza kellett volna utasítania Orbán kijelentéseit
Vissza

Markó: az RMDSZ-nek vissza kellett volna utasítania Orbán kijelentéseit

Elégedetlen Markó Béla, volt szövetségi elnök utódja, Kelemen Hunor nyilatkozatával az Orban-kijelentést illetően. Véleménye szerint az RMDSZ-nek vissza kellett volna utasítani a magyar miniszterelnök “veszélyes és elfogadhatatlan” nézeteit, de, mondta, látszik, hogy Kelemen Hunor nem akarta bírálni Orbánt, mindazonáltal nem hiszi, hogy egyet értene az elszigetelődés ideológiájával”, tette hozzá.

Véleménye szerint Kelemen Hunor olyan politikus, aki évizedek óta a nemzetiségek közötti megbecsülésért, a párbeszédért küzd, nagyon is jól érti a különböző kultúrák egymás mellett élésének jelentőségét.

Meglátása szerint Orbán kijelentései része annak a populista irányzatnak, amely sajnos nagyon erőteljesen jelen van Európában. Orbán rég óta bírálja az Európai Uniót és a nemzetállamok megerősödéséért emeli fel szavát – ezzel a retorikával különben több választást is megnyert már Magyarországon, mondta Markó. Hozzátette azonban azt is: bármennyire is ellenére vannak Orbán kijelentései, a magyar miniszterelnök nem vádolható revizonizmussal.

Markó szerint a megoldás most nem az, hogy eltávolítsák az RMDSZ-t a kormányból, hiszen az az etnikai feszültségek fokozódásához vezetne, figyelmeztetett a román médiában közölt interjúban.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kétszáz lejes utalványokkal támogatják ...
Köztéri defibrillátorokat helyeztek ki ...
DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ