Marga: Ukrajnának le kellene mondania területekről Oroszország, Románia, Magyarország és Lengyelország javára - reagált a külügy
Vissza

Marga: Ukrajnának le kellene mondania területekről Oroszország, Románia, Magyarország és Lengyelország javára - reagált a külügy

A román külügyminisztérium (MAE) határozottan visszautasítja, és teljesen elfogadhatatlannak minősíti Andrei Marga legutóbbi, Ukrajnát illető kijelentéseit – közölte a hétvégén a Bogdan Aurescu által vezetett szaktárca. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem volt rektora pénteken, a gyulafehérvári könyvvásáron, A demokrácia sorsa című új kötetének bemutatóján kifejtette: Ukrajna jelenleg „természetellenes határok” között helyezkedik el, és „le kellene mondania területekről Oroszország, továbbá Románia, Magyarország és Lengyelország javára.”

„Ezek a nyilatkozatok élesen szembemennek Románia hivatalos állásfoglalásával, miszerint Oroszország törvénytelen, megalapozatlan, és ki nem provokált háborút folytat Ukrajna ellen, de ellentmondanak a jelenkori nemzetközi kapcsolatokat szabályozó nemzetközi jogi alapelveknek is” - közölte a külügyminisztérium. A román külügy minden további nélkül, „visszautasítja Andrei Marga kijelentéseit, aki Oroszország rosszindulatú narratíváit veszi át, bátorítja és hirdeti”, tudatta még a szaktárca. Megismétlik: a MAE határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása és területi egységének megtartása mellett, a nemzetközi közösség által elismert országhatárainak megfelelően.

A 76 éves, Herder-díjas filozófus, politológus, aki 1997 és 2000 között az oktatásügyi miniszteri, 2012-ben pedig néhány hónap erejéig a külügyminiszteri tisztséget is betöltötte, a könyvbemutatón úgy fogalmazott: a „természetellenes határok között elhelyezkedő Ukrajának át kellene adnia Magyarországnak Kárpátalját, Lengyelországnak Galíciát, Romániának Bukovinát, Oroszországnak a Donbászt és a Krímet.” Mint megállapította, ezek a részek „más államok területei.”

A Babeş-Bolyai Tudományegyetemet rektorként, valamint a szenátus elnökeként 15 éven át irányító Marga azt is mondta: addig nem lesz szerinte béke, nyugalom Európában, ameddig az Egyesült Államok, Oroszország, Németország, Ukrajna –sőt Kína is – nem ülnek le tárgyalni. „Márpedig, ha nincs béke, annak a kárvallottja a demokrácia lesz”, tette hozzá.

A volt tisztségviselő megállapításait Ukrajna romániai nagykövetsége is elítélte. Utóbb, a válasz jogán, Andrei Marga azt is kifejtette: a könyvszemlén tett kijelentései „megfelelnek a történelmi valóságnak”, és szerinte, „amit ma propagandának neveznek, azt holnapután már hibának tekintik.”

 
 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köztéri defibrillátorokat helyeztek ki ...
DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer ...
Az olasz kísérlet

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ